Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: PGŽ već 15 dana bez novih zaraza; mjere popuštaju, oprez ne!

06.05.2020.

11:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija bilježi već 15 dana u nizu bez novooboljelih i spremna je za treću fazu popuštanja mjera koja počinje u ponedjeljak 11. svibnja, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić gostujući u programu Radio Rijeke.

U županiji je još oko 1500 osoba u samoizolaciji, a zajedno s dvije susjedne županije, Ličko-senjskom i Istarskom, riječ je o više od tri tisuće osoba. Od toga je u riječkoj regiji petstotinjak osoba koje su kontakti zaraženih, rekao je Marko Boras Mandić, pozivajući i dalje na oprez i pridržavanje mjera i preporuka.

Od jučer su još dvije osobe u županiji ozdravile, rekao je i pohvalio disciplinu građana Kvarnera i Gorskoga kotara. Najavio je i skoro otvaranje fitness centara, pod novim pravilima i uvjetima, a preporuke ponašanja na dječjim igralištima i otvorenim sportskim terenima smatra teško provedivma u praksi, pogotovo tamo gdje nema roditeljskog nadzora.

Osvrnuo se i na primjedbe organizatora prosvjeda protiv "nove normalnosti" koji nisu dobili dozvolu Civilne zaštite za održavanje skupa. "Svatko ima pravo da se izrazi i ne moramo svi isto razmišljati, ali svi se moramo pridržavati zakona. Trenutno je na snazi zakon prema kojemu se ne smije okupljati više od pet, a od ponedjeljka će to biti više od 10 osoba, i toga se treba držati bez obzira na osobne stavove", rekao je načelnik Županijskog stožera.

Na primjedbu prosvjednika da su izmjene zakona donesene mimo dvotrećinske većine u Saboru, rekao je da to nije u nadležnosti Civilne zaštite, a ako netko misli da ima kršenja zakona, za to postoji procedura prijave. "Stožer Civilne zaštite Grada Rijeke odbio je prosvjed jer je postupio po zakonu", zaključio je Boras Mandić.

Nakon što su prije desetak dana odneseni kreveti improvizirane bolnice u Dvorani mladosti, od jučer je demobilizirano i Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić", koje se vraća studentima i Sveučilištu u Rijeci, rekao je i najavio kako se od ponedjeljka 11. svibnja na fakultete vraća praktična nastava, neophodna za završetak akademske godine.

Polako se vraćamo u normalu, iako će prava normala biti tek kad se otvore granice, istaknuo je Boras Mandić. "Špekulira se da bi to moglo biti tijekom lipnja, ali nijedna država ne može sama postići rezultate, već to mora biti koordinirano na razini Europske unije. Tek tada se može govoriti o vraćanju gospodarstva na razinu prije krize. I turizma može biti jedino bude li dogovora unutar EU, ili barem nama susjednih država, o otvaranju granica za protok ne samo roba nego i ljudi", rekao je Marko Boras Mandić. Poslušajte razgovor:

Boras Mandić o situaciji u županiji, pripremila Iva Pavletić Crnić

Galerija
Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Život se polako vraća u dućane (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.