Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: U županiji ozdravile još četiri osobe, nema novih zaraza

16.05.2020.

10:56

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji od jučer su ozdravile još četiri osobe, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić u našem programu. Još se 13 osoba vodi kao oboljele jer nisu imale dva uzastopna negativna rezultata testiranja, ali samo jedna boluje kraće od 28 dana.

Nitko od njih nije na bolničkom liječenju i nadamo se da će svi uskoro imati i drugi negativni test, rekao je Marko Boras Mandić. Komentirajući gužve na graničnim prijelazima, rekao je da su gosti iz Slovenije jedva čekali da mogu doći, ali odgovorno se čekalo da se broj zaraženih u obje države smanji – jučer je tako bio po samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

U Hrvatsku su došli vlasnici kamp-kućica, nekretnina i brodova, kao i osobe koje imaju rezervaciju smještaja, naveo je Boras Mandić, i dodao kako se sve osobe evidentiraju i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a podaci su dostupni epidemiolozima ukoliko bude potrebno praćenje kontakata.

Slovenija je otvorila granice za sve države Europske unije, a od 3. lipnja to je najavila i Italija. Što se tiče jednodnevnih izleta, za njih obično nema rezervacije, a za sada svatko tko prelazi granicu mora imati opravdani razlog i naznačiti kamo ide, rekao je načelnik Županijskog stožera.

Iz aktivnih mjera prešli smo u pasivne, naglasio je, i istaknuo kako uz preporuke još uvijek ima i obvezujućih mjera, poput zabrane okupljanja više od 40 osoba, a nema ni gledatelja na utakmicama, kao ni koncerata. "Dobro je da gosti vide da se pridržavamo mjera i preporuka", ističe.

Najavio je da se od ponedjeljka trajekti i katamarani vraćaju redovnom redu plovidbe. Poslušajte razgovor:

Boras Mandić o stanju u Primorsko-goranskoj županiji, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.