Hrvatski radio

Radio Rijeka

Borba protiv karcinoma: najvažniji su pregledi i odgovorno ponašanje

06.06.2015.

14:22

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svijetu 15 milijuna ljudi godišnje oboli od karcinoma dok se u Hrvatskoj 14 posto stanovništva bori s tom vrstom bolesti. Kolika je važna prevencija te rano otkrivanje raka, bilo je riječi na skupu u Rijeci.

Ministar Varga danas na Korzu (Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka)

Karcinom se u našoj zemlji još uvijek najviše liječi operacijama i terapijama, a građani i pacijenti puno bi mogli učiniti po pitanju svog zdravlja redovitim posjetama liječniku i odgovornim ponašanjem, rekao je na skupu u Rijeci ministar zdravlja Siniša Varga.

"Previše sjedimo, ne krećemo se dovoljno, imamo naviku pušenja, pijenja alkohola, unosa masne i kalorične prehrane, prekomjernog unosa soli", rekao je ministar i dodao da zdravstveni sustav ima sve većih uspjeha u liječenju rano otkrivenih bolesti.

Zdravstveni djelatnici i razne udruge puno čine na preventivi - edukacijom, papa testom, ultrazvukom, mamografijom, posebice kada je riječ o raku vrata maternice i dojki, dok je, nažalost, rak debelog crijeva u porastu.

Na štandovima na Korzu građani su danas mogli dobiti sve informacije o drugom najsmrtonosnijoj vrsti raka. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.