Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:36 / 07.03.2016.

Autor: Neva Funčić

Borba za partnerstvo: dvije trećine zaposlenih u PGŽ su žene

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Borba za ženska prava i partnerstvo nikad ne prestaje, poručile su uoči Dana žena pročelnice upravnih odjela Primorsko-goranske županije. Imamo jednu zamjenicu župana i sedam pročelnica, rekao je župan Zlatko Komadina i njima prepustio da predstave županijske programe za osnaživanje položaja žena.

Još prije 10 godina i ovo je poglavarstvo bilo muško, a sada 66 posto zaposlenih u Županiji čine žene, na svim pozicijama. Uz spomenute pročelnice Dragicu Marač, Melitu Raukar i Đuliju Malatestinić, to su: mr. Edita Stilin (Upravni odjel za odgoj i obrazovanje), dr. Koraljka Vahtar Jurković (Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša), Branka Ivandić (Upravni odjel za gospodarenje imovinom i opće poslove), Nada Milošević (Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze). Marina Medarić zamjenica je župana, a na današnjoj konferenciji za novinare bile su i Ermina Duraj te Nevenka Horvat Brazzoduro iz Službe za odnose s javnošću i protokol.

Ženska se prava odnose na sva ljudska bića. Borba nikad ne prestaje, a sada se odnosi na borbu za partnerske odnose u obitelji, na poslu i u političkom životu, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. Predstavila je županijske programe osnaživanja mladih žena za tržište rada te programe učenja novih vještina teško zapošljivih skupina i žena i muškaraca.

Županija ima i posebne kreditne linije za žene poduzetnice jer se pozitivna diskriminacija pokazala potrebnom, rekla je Melita Raukar koja je na čelu Odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj. Istaknula je da su žene u poslovnom svijetu na izvršnim funkcijama, slabije plaćenim. "Što se više penjemo u hijerarhiji, to je manje žena, i to treba mijenjati", kaže Raukar.

Dr. Đulija Malatestinić koja je odgovorna za zdravstvo u našoj županiji poručila je da je zdravlje žene, uz komunikacijske tehnologije, najvažnija tema desetljeća. "Žene su čuvarice zdravlja u obitelji, učiteljice zdravih navika, a mentalno zdravlje i stabilnost majki izuzetno utječe na buduće psihičko zdravlje djece", upozorila je Malatestinić te naglasila da društvo mora više brinuti o zdravlju žena.

Župan Zlatko Komadina je suradnicima, ali i svim ženama županije čestitao Dan žena te dodao da je još uvijek u društvu potrebna pozitivna diskriminacija. "Dok ne dođemo do stadija kada za posao neće biti važno kojeg je tko spola, ili nacije, ili starosti, samo jesi li sposoban ili nisi", rekao je župan. Borba za ravnopravnost počela je davno i napredovala slabo, no treba nastaviti. Ženski simbol - ruža - simbol je vjere u bolji život, rečeno je u Županiji. Poslušajte prilog i županovu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.