Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boris Prpić, moderator emisije "Tko je ovdje lud?": moja borba s bolesti

06.05.2017.

13:10

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Boris Prpić moderator je nedavno nagrađene emisije Radio Rijeke "Tko je ovdje lud?", emisije koju pripremaju i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja i koji na taj način pokušavaju skinuti stigmu s takvih vrsta oboljenja.

Boris Prpić, korisnik Doma za psihički bolesne osobe Turnić, u ranom je pubertetu počeo konzumirati velike količine alkohola, što ga naposljetku odvodi na Odjel psihijatrije riječkoga KBC-a. Godinu dana kasnije, kad navršava 18 godina, Borisa odvode u Psihijatrijsku bolnicu na Rabu, gdje ostaje šest mjeseci. Alkohol je bio početni okidač bolesti, a riječ je o organskom afektivnom poremećaju, vrsti psihoze koja se manifestira kroz nesanicu, svadljivost i agresivnost. Kasnije će, zbog teških životnih okolnosti u kojima se našao, biti hospitaliziran još nekoliko puta.

Boris trenutno boravi u stambenoj zajednici Doma za psihički bolesne osobe na Turniću, gdje živi s još dvije korisnice. "Sve radimo dogovorno, kuhamo, čistimo…", kroz smijeh kaže naš sugovornik.

"Psihički labilne osobe, odnosno oni koji se takvima smatraju, ako postoji ikakav problem, bez oklijevanja bi trebale potražiti pomoć, jer da sam ja na vrijeme pokucao na prava vrata, moj bi život bio puno lakši i jednostavniji", govori Prpić. Trenutno je na terapiji održavanja, koja se godinama nije mijenjala i funkcionira bez poteškoća. Boris je pravi primjer osobe koja je snagom volje, upornošću i zalaganjem uspjela prokrčiti put ka ozdravljenju.

Kao veliki navijač "Rijeke" i član Armade, trenutno u mirovini, kako sam kaže, posjetio je gotovo sve hrvatske stadione i s nestrpljenjem iščekuje konačni ishod Prve hrvatske nogometne lige. Radio je pak druga velika ljubav Borisa Prpića, a sav je talent i potencijal uspio pokazati u emisiji "Tko je ovdje lud?", urednika Alberta Petrovića, što se emitira jednom mjesečno, ponedjeljkom u 21:30 sati.

Čini se da je nagrada "Marija Jurić Zagorka" Hrvatskoga novinarskog društva otišla u prave ruke - poslušajte razgovor iz naše emisije "Kaf'e":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.