Hrvatski radio

Radio Rijeka

Borovnice uranile, ali još ih ima i za kušanje i za kolače

07.07.2018.

13:44

Autor: Nenad Lučić

Štrudla, pita ili nešto treće, nije važno, važno je da je u svemu - borovnica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Štrudla, pita ili nešto treće, nije važno, važno je da je u svemu - borovnica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Sudeći po broju sudionika današnjih manifestacija, ovo bi mogao biti jedan od izletnički najfrekventnijih vikenda u Gorskom kotaru. Bili smo na Danu borovnica i turizma u Ravnoj Gori čiji su organizatori - zadovoljni.

Izletište Golubinjak bilo je danas mjesto okupljanja više od 2.000 sudionika susreta umirovljenika, a trail utrka trči se planinarskim stazama Nacionalnog parka Risnjak.  

Dan borovnica iz godine u godinu potvrđuje status najposjećenijeg događaja u sklopu projekta turističkih vikend manifestacija "Plodovi gorja Gorskog kotara", ističe njegova idejna začetnica Blažica Sveticki

Ove godine su borovnice dobro rodile, ali ipak nešto ranije, govori Sveticki i dodaje da ih se još uvijek može naći u šumi. Proizvodi od borovnica na manifestaciju dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, donose se razne slastice, pa su zato organizirali i natjecanje za najbolju štrudlu te najukusnije i najoriginalnije slastice.

Dan borovnica tradicionalno završava izborom turističke vile, kojoj se dodjeljuje naslov Eko barunice. Za osvajanje takvog naslova, naglašava Blažica Sveticki, nije presudna ljepota, već se od barunice očekuje i znanje svega o izgledu i ljekovitosti borovnice, ali i ostalog ljekovitog bilja koje raste u Gorskom kotaru. Eko barunica mora znati i više o Ravnoj Gori kao turističkoj destinaciji te mjestima koja se na tom području isplati posjetiti. 

Znalo je biti godina kada su borovnice lošije rodile, no ove ih je godine, kažu organizatori, prikupljeno dovoljno za cjelodnevni gastronomski užitak uz domaću štrudlu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.