Hrvatski radio

Radio Rijeka

Božinović: Moramo zadržati ovaj ritam povećanja broja zaraženih!

26.03.2020.

09:01

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

Broj zaraženih od novog koronavirusa u Hrvatskoj i dalje ne raste eksponencijalno, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš, izvijestivši na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite da je od srijede u 16 sati zabilježeno 39 novooboljelih, ukupno 63 u jednom danu.

U Hrvatskoj je od koronavirusa oboljela 481 osoba. Samo tijekom srijede obavljeno je 566 testiranja, što znači da su svi hrvatski kapaciteti u funkciji, rekao je Vili Beroš

Među oboljelima je 14 osoba na respiratoru, a to je tri posto od ukupnog broja oboljelih. I tim podatkom su u stožeru zadovoljni jer su, prema projekcijama, očekivali pet posto. Riječ je većinom o osobama starije životne dobi, prosjek godina je 61, a 80 posto njih ima kronične bolesti, što je u skladu s podacima iz drugih zemalja s kojima se možemo uspoređivati. 

Međutim, u stožeru očekuju upravo rast broja oboljelih starijih osoba. Stoga, uz zahvalu svima koji se pridržavaju zadanih pravila života, upozoravaju još jednom da se tih pravila posebno moraju pridržavati osobe iz kritičnih skupina. 

Uz zavalu svima koji žele donacijama pomoći zdravstvenom sustavu, iz stožera mole donatore da se jave i provjere što u tom trenutku sustavu najviše treba jer je tek onda svaka donacija punovrijedna. Kontakt osoba je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je u zdravstvenom sustavu 19 liječnika specijalista pozitivno na koronavirus, šest specijalizanata, sedam medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa. Svi njihovi kontakti su pod nadzorom, naglasio je.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović naglasio je da izvanredne okolnosti u kojima živimo postaju redovite, ali očekuju da će donijete mjere nastaviti davati rezultate. "Svi koji nisu u dežurnim službama moraju usporavati ritam", istaknuo je Božinović: "Ostanite doma i neka to bude vaš dio posla kako bismo situaciju i dalje imali pod kontrolom", zaključio je. 

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina objavio je da je potvrđeno da su dva policajca zaražena koronavirusom, a 90 ih je u samoizolaciji. Policija je najveća potpora zdravstvenom sustavu i stalno su izloženi, naglasio je, pa su i stalno pod preventivnim mjerama. Osim toga, policija i dalje obavlja sve poslove iz redovite djelatnosti, rekao je Milina. I dalje ima nestanaka osoba te različitih oblika kršenja reda i mira, istaknuo je zahvalivši svima u sustavu koji predano rade.

Odgovarajući na pitanja novinara Capak je rekao da se dnevno u Hrvatskoj proizvede 20 tisuća transportnih podloga za uzimanje uzoraka, a u petak očekuju novu pošiljku reagensa za testiranje. Dakle, testovima je pokrivena cijela Hrvatska, rekao je. Nije imao podatak koliko je osoba među onima pod nadzorom u međuvremenu postalo pozitivno. "Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su zaraženi, ali su svi njihovi dalji kontakti pod nadzorom", objavio je Capak.

Ponovno je najviše pitanja bilo o tome treba li obavljati više testiranja. Ministar Beroš naglasio je da ocjenjuju sve kritike kako bi mogli mijenjati stavove. Ipak, rekao je: "Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje! Nije metoda kojom na siguran način zaustavljamo širenje epidemije. Držanjem pravila napravit ćemo puno više nego da cijelu naciju testiramo dva puta dnevno!", ponovio je Beroš.

Krunoslav Capak rekao je da neprestano razgovaraju o tome gdje bi trebalo više testirati, a njegovo je mišljenje da testiranja treba pojačati u zdravstvenim ustanovama, kako za djelatnike u kontaktu s oboljelima tako i za djelatnike koji rade na odjelima s rizičnim skupinama bolesnika.

Ministar Božinović danas očekuje normalizaciju kamionskog prometa s Bosnom i Hercegovinom. Naime, vozači su jučer krenuli svi na isti granični prijelaz iako za tim nije bilo potrebe jer je otvoreno više prijelaza.

Što se hrvatskih vozača kamiona tiče, stožer donosi mjere koje su namijenjene zaštiti zdravlja hrvatskih ljudi i održavanju ekonomske aktivnosti, ponovio je ministar. Ispočetka smo morali djelovati striktno i sveobuhvatno jer je trebalo reagirati, ali sada, kada je do svijesti građana doprlo da moraju poštivati pravila, možda se ponešto bude moglo promijeniti rekao je. "Ali, moramo zadržati ovaj ritam povećanja broja zaraženih i to nam je glavni kriterij!", zaključio je Božinović.

Konferenciju za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite pogledajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.