Hrvatski radio

Radio Rijeka

Božinović: nova odluka za vozače kamiona

26.03.2020.

16:46

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: POOL / Pixsell

Foto: POOL / Pixsell

Foto: - / -

Na konferenciji za medije Stožera za obranu od koronavirusa izneseni su novi podaci: od srijede u 16 sati oboljele su još 53 osobe, što je pad u odnosu na prethodne dane. Davor Božinović objavio je da je upravo potpisao odluku za transport vozača u međunarodnom prijevozu.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je u Hrvatskoj još 14 pozitivnih bolesnika, što ukupno daje 495 pozitivnih. U protekla 24 sata oboljele su još 53 osobe: "Ako kompariramo sa 63 jučer ili dan prije 69 bolesnika, ipak smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate. Došlo je i do druge smrti, 74-godišnjaka koji je preminuo, a koji je od ranije bio onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji."

Bolesnik koji je bio u teškom kritičnom stanju je preminuo, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. "Imamo osam ljudi na respiratoru, jedan čeka potvrdu da je obolio od koronavirusa. Ostalih sedam za sada nisu u kritičnom stanju. No, svatko tko je na respiratoru predstavlja teškog bolesnika. Ostalih 70 bolesnika su stabilni i za sada se nadamo da neće trebati neku veću potporu. Troje su nešto teže bolesni", objasnila je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je koliko ima oboljelih po županijama: Grad Zagreb 225, Istarska županija 40, Krapinsko-zagorska 36, Primorsko-goranska 35, Splitsko-dalmatinska 34, Osječko-baranjska 31, Dubrovačko-neretvanska 22, Karlovačka 18, Šibensko-kninska 15, Varaždinska 14, Sisačko-moslavačka 7, Zadarska 6, Zagrebačka 3, Brodsko-posavska 2, Bjelovarsko-bilogorska 2, Međimurska 2, Vukovarsko-srijemska 1, Koprivničko-križevačka 1 i Ličko-senjska 1.

Ministar Davor Božinović objavio je da je upravo potpisao odluku za transport vozača u međunarodnom prijevozu tumačeći da su donekle liberalizirali taj postupak vezano za hrvatske i strane državljane koji voze za hrvatske poslodavca.

"Oni nakon utovara ili istovara mogu koristiti kućnu izolaciju u svojem domu, više ne moraju u karantenu. Ako primjete bilo kakve simptome, moraju se javiti svojem liječniku. Svaki dan promišljamo kako uspostaviti ravnotežu između zaštite zdravlja i održavanja ekonomskih aktivnosti. Promet je važan dio gospodarstva te smo na tom tragu donijeli svoju odluku. Ovo ne znači slobodu kretanja, već moraju biti u samoizolaciji. Moraju biti svjesni da su rizični i za svoje ukućane", naglasio je ministar.

Dodao je da će večeras razmotriti mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina u zatvorenim tržnicama. "Propisat ćemo vrlo striktne mjere te će se morati voditi računa o mjerama epidemiološkog zavoda. Ovisno o tome ćemo ostaviti te mjere ili ih možemo i mijenjati", zaključio je.

Čelnica Stožera civilne zaštite Maja Grba Bujević rekla je da za sada nema problema sa zaštitnom opremom za zdravstveno osoblje: "Silni napor ulaže Ministarstvo gospodarstva da nam stigne oprema, a onda ona ide na teren sukladno potrebama. Kako će stvari dolaziti, ići će prema svim drugim djelatnicima i to onima koji sada nisu na prvoj liniji obrane, već na drugoj", dodala je.

Stižu dojave da radi dosta tvrtki koje ne spadaju u kategoriju nužnih za funkcioniranje sustava. "Na svaku dojavu nadležne službe, sanitarne inspekcije i policije, provjerava se. Objekte koje smatramo rizičnima, oni su zatvoreni. Mi ne želimo da gospodarstvo stane. Važna je socijalna distanca, razmak među ljudima. Policija dobiva dosta primjedbi da se u trgovinama koje su otvorene ne poštuju upute o ograničenju broja kupaca. Pozivam ljude da ih ne zovu unutra da se zagriju. Pozivam ih da ne idu u nabavku cijele obitelji, već da ide jedan član. Pogotovo da se ne ide u kupovinu s djecom, to nije najodgovornije", istaknuo je ministar Božinović.

"Najbolje štiti onaj koji sam sebe štiti", dodao je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.