Hrvatski radio

Radio Rijeka

Božinović: Od subote nova ograničenja za dućane i trgovačke centre

09.12.2020.

14:41

Autor: Hina

Ministar Božinović na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera (Foto: Borna Filić / Pixsell)

Ministar Božinović na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera (Foto: Borna Filić / Pixsell)

Foto: - / -

Od subote se uvode nova ograničenja za trgovine i trgovačke centre, prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine, najavio je danas potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Odluku o posebnoj organizaciji djelatnosti trgovina vrijedit će od 12. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine, a Vlada ju je već pripremila i trebala bi biti potpisana tijekom dana, rekao je na sjednici Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

Prodavaonice i trgovački centri razvrstani su prema neto-površini prodajnog prostora - odnosno prema ukupnoj površini trgovine umanjenoj za skladišne prostore, sanitarne čvorove, evakuacijska stubišta, tehničke prostorije i ostale prostorije koje nisu dostupne za kupce i posjetitelje.

U trgovinama koje imaju do 10 četvornih metara neto-površine prostora, moći će boraviti samo po jedan kupac. Za one od 11 do 100 kvadrata, najveći dopušteni broj kupaca bit će određen na način da se za svakog kupca mora osigurati najmanje 10 četvornih metara prostora.

To se u trgovinama neto-površine prodajnog prostora od 101 do 200 četvornih metara, povećava na najmanje 12 kvadrata po kupcu, a za one od 201 do dvije tisuće kvadrata, vrijedit će ograničenje od najmanje 16 kvadrata. Trgovine s više od dvije tisuće četvornih metara neto-površine, za svakog kupca morati osigurati najmanje 20 kvadrata prostora.

Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca odredit će se tako da za svakog mora biti osigurano najmanje 16 četvornih metara, naveo je ministar Božinović. Sve prodavaonice i trgovački centri bit će obvezni na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u njima te se strogo pridržavati ograničenja dopuštenog broja.

Nadalje, sve prodavaonice i trgovački centri obavezni su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja, popusti, predblagdanske nabave i slično, poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog te kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera, istaknuo je ministar Božinović.

Božinović je najavio da se za prodavaonice s više od dvije tisuće kvadrata neto površine prodajnog prostora i za trgovačke centre uvode i dodatne nužne epidemiološke mjere: obustavlja se organizirani prijevoz za kupce i posjetitelje, obvezni su osigurati sprječavanje ulaska prekomjernog broja kupaca te uvesti redara koji će spriječiti prekomjerni ulazak kada dopušteni broj posjetitelja prijeđe 90 posto maksimalnog dopuštenog broja.

Također, imat će obavezu uklanjanja ili fizičkog onemogućavanja sjedenja na zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanja ili ograđivanje namještaja za sjedenje iz dijelova predviđenih za konzumaciju jela i pića, te uklanjanja ili onemogućavanje korištenja aparata za zabavu.

Isto tako, uvodi se i obaveza organiziranog upozoravanja kupaca na obavezu pridržavanja propisanih mjera, a nadležnoj službi Civilne zaštite morat će se, na njezin zahtjev, učiniti dostupnim podaci i evidencija o održavanju sustava ventilacija, prozračivanja i izmjene zraka, kazao je ministar.

Svi imaju i obavezu odrediti osobe za kontakt, koje će 24 sata biti dostupne nadležnoj službi Civilne zaštite.

Božinović je istaknuo kako je takva odluka razmotrena i donesena u razgovoru s predstavnicima trgovina te da računa na njihovu visoku motivaciju da se mjere poštuju, kako ne bi došlo do sankcioniranja. Na upit novinara rekao je kako nije moguće propisati sve životne situacije, te je stav Vlade da tako važna djelatnost ostane otvorena ocijenio racionalnim. 

Naglasio je da Vlada predviđa normalan rad trgovina do 10. siječnja, ali da "nitko u ovoj situaciji ne može reći hoće li doći do naglog pogoršanja ili poboljšanja". Na novinarsko pitanje razmatra li se mogućnost zatvaranja kazališta i kina, Božinović je kazao da je Vlada odlučila zasad ostaviti kulturna zbivanja otvorenima

Što se tiče nadzora i kontrole pridržavanja propisanih epidemioloških mjera u kulturnim institucijama, Božinović je kazao kako bi to trebalo biti lako utvrdivo temeljem broja prodanih ulaznica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.