Hrvatski radio

Radio Rijeka

Božinović odbacio mogućnost nove migrantske rute preko Jadrana

28.06.2018.

14:23

Autor: HINA

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je mogućnost fomiranja nove migrantske rute preko hrvatske obale te na početku turističke sezone odaslao poruku o sigurnosti Hrvatske kao turističke destinacije, na čijim granicama ne bi trebalo biti većih prometnih gužvi.

"Ne postoji opasnost od otvaranja novoga migrantskog koridora preko naše obale. Zahvaljujući tehničkoj opremljenosti i brodovima, vidimo svako plovilo koje ulazi u hrvatske teritorijalne vode", poručio je Davor Božinović u izjavi medijima u sklopu konferencije posvećene sigurnosti gradova. 

Istaknuo je kako je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija i ove godine, u kojoj bilježimo 10-postotno povećanje dolazaka turista u odnosu na prošlogodišnju rekordnu sezonu.

Odbacio je i opasnost od velikih prometnih gužvi na državnoj granici, podsjetivši da su Hrvatska, Slovenija i Mađarska dogovorile mogućnosti prelaska sa sustavne na ciljanu kontrolu granice od 15. ožujka do 31. listopada ove godine.

"Siguran sam da će granična policija, kada primjena sustavne kontrole bude zaprijetila većim gužvama, prijeći na ciljanu kontrolu", rekao je Božinović.

Božinović je potvrdio današnje uhićenje osumnjičenika za ubojstvo Britanca na Zrću, a Milina je istaknuo kako je na festival na Zrću bilo poslano 40 policajaca. "Hrvatska policija je djelovala promptno i profesionalno, tako da je već oko 6 sati navečer identificirala osumnjičenu osobu, a jučer je ona uhićena u Splitu. Pokazujemo da je hrvatska policija operativna i profesionalna", rekao je ministar i čestitao kolegama na brzoj identifikaciji osumnjičenika. No na pitanje je li u pozadini jučerašnjeg ubojstva Britanca na Zrću bilo "dilanje droge", glavni ravnatelj policije Milina nije dao izravan odgovor. Rekao je tek da "hrvatska policija utvrđuje sve okolnosti i navode koji su bili u medijima i provodi opsežno istraživanje".

Novinare je zanimao i ministrov komentar o pripadnicima Islamske države u novom valu migranata izbjegličke rute koja je iz Grčke stigla do Bosne i Hercegovine. "Imamo intenzivnu komunikaciju s nadležnim službama u BiH i razmjenjujemo sve potrebne informacije", kratko je odgovorio.

Podsjetio je i da je u Zadru nedavno otvoren poseban Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018., koji će olakšati poslove policije vezano uz strane turiste. "Veliki događaji i festivali bit će posebno sigurnosno popraćeni. Spremni smo, ako treba, i u roku od 24 sata pregrupirati snage i poslati ih tamo gdje je potrebno", rekao je ministar.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako će na obalu tijekom sezone biti poslano dodatnih 235 policajaca, a samo za festival Ultra bit će angažirano dodatnih 108 policajaca.

Ministar Božinović i ravnatelj policije Milina izjavu medijima su dali nakon konferencije o sigurnosti gradova na kojoj su gradonačelnici upoznati s mogućnošću povlačenja sredstava iz EU fondova za projekte sigurnosti europskih gradova.
"Oko tri puta će se povećati europski proračun za sigurnost gradova u sljedećem financijskom razdoblju. Oko 12,5 milijardi eura se do sada izdvajalo za urbanu sigurnost, no u idućem razdoblju to će se povećati na 33 milijarde", rekao je Božinović i pozvao gradonačelnike da pripreme projekte kojima će aplicirati na povlačenje sredstava iz EU fondova namijenjenih sigurnosti gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.