Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bračni par iz Rima punih 40 godina ljetuje u kampu Preluk

11.08.2015.

14:14

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četrdeset godina vjernosti u današnje vrijeme brzog života neobična je pojava. Upravo takvu zabilježili smo u kampu Preluk u koji toliko godina dolazi bračni par iz Rima, a namjeravaju se i preseliti u Hrvatsku koja je za njih "raj na zemlji".

Sa osamnaest godina Alessandro Cimatti je iz Rima s ocem ljetovao u kampu Preluk i zaljubio se u to mjesto zelenila i mira. Kasnije je doveo i zaručnicu Annu koja je s mnogo ljubavi i smisla uredila okućnicu i njihovu kamp kućicu. Preluk se od tada nije mnogo promijenio, kaže Sandro i upravo to mu se i sviđa. Ipak, promijenio se i razvio turizam u Hrvatskoj, izgrađeni su novi hoteli i ostali turistički objekti koji doduše nisu na razini Španjolske i Italije, ali, ovdje je dobro, kaže Sandro. Kad se ide u Istru, prema Rovinju, sve je organiziranije, ali ima i više gužve.

Dolazili su Cimattijevi i u ratno vrijeme, pa primjećuju i promjenu u strukturi gostiju. Nekada je bilo najviše gostiju iz Njemačke, a danas sve više iz istočnih zemalja. Iako se nije mnogo ulagalo u posljednjih četrdeset godina, kamp je gotovo pun jer u njemu boravi oko sto i šezdeset od mogućih dvjesto gostiju. Alessandrova supruga Anna zadovoljna je upravo takvim, pomalo spartanskim, načinom života. I cijene su umjerene, ali bi Hrvatska mogla bolje iskoristiti svoje prirodne ljepote mora i otoka. No, Anna misli kako će se to dogoditi sljedećih godina.

I kao da im nije dosta dva i pol mjeseca zelene prelučke oaze, Cimattijevi planiraju prodati stan u Rimu, koji je, kako kažu, postao previše kaotičan i preseliti se u Hrvatsku. Već su pronašli kućicu u Bakarcu i nadaju se da će u tom "kutku raja" provesti umirovljeničke dane. Poslušajte prilog Jelene Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.