Hrvatski radio

Radio Rijeka

Branko Schmidt: "Ljubavna priča najbolji je pristup dokumentarnom filmu."

14.09.2022.

11:24

Autor: Marta Ožanić

redatelj Branko Schmidt

redatelj Branko Schmidt

Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

U riječkom Art-kinu započeo je šesti po redu History Film Festival - međunarodni festival povijesnih dokumentarnih filmova gdje će u pet festivalskih dana publika moći pogledati 22 dokumentarca iz službene selekcije i razgovarati s brojnim gostujućim autorima iz Hrvatske i svijeta. Tom prigodom u goste nam je došao predsjednik žirija festivala, hrvatski filmski redatelj Branko Schmidt.

Branko Schmidt višestruko je nagrađivani redatelj i TV urednik. Igranim filmovima Put lubenica (2005., Oktavijan za najbolji igrani film godine), Metastaze (2009., Velika zlatna arena u Puli) i Ljudožder vegetarijanac (2012., Zlatna arena za režiju u Puli, Oktavijan za najbolji igrani film), te dokumentarnim filmom Panj pun olova (2007.) potvrđuje status jednoga od najistaknutijih suvremenih hrvatskih filmskih redatelja.

Snimio sam 13 igranih filmova. Imam ogromnu filmmetražu. Cijeli taj period imam osjećaj kao da sam bio u veš mašini. Ipak, opet imam nekoliko projekata iako bih sad volio malo prikočiti.

Branko Schmidt

S našim je Robertom Ferlinom govorio o aktualnom festivalu, dokumentarnim filmovima i njihovoj problematici kao i o svom posljednjem nagrađivanom dokumentarnom filmu Demo koji je sve samo ne obični ratni dokumentarni film. Taj je film u svojoj srži ljubavna priča za koju Schmidt kaže kako se čini da je najbolji pristup dokumentarnom filmu jer je problematika dokumentarnog filma sadržana upravo u pristupu.

Demo me jednom priliko skoro gađao staklenom bocom jer sam mu rekao da sam ga iskoristio da snimim film o Mariji.

Branko Schmidt

Osim o zanimljivostima festivala, filmovima koji će se prikazati, filmskim formatima Branko je najavio i skorašnje prikazivanje svog novog filma čije snimanje je nedavno završio, a koji govori o posljedicama potresa u Petrinji od kojeg je prošlo već 2 godine. Poslušajte:

Branko Schmidt

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.