Hrvatski radio

Radio Rijeka

Braut: centralizacija zdravstvenih ustanova je opasna za zdravlje!

25.10.2021.

13:35

Autor: Neva Funčić

Foto: Mladen Brajan, Vojko Braut i Dobrica Rončević pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Mladen Brajan, Vojko Braut i Dobrica Rončević pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Sve županijske zdravstvene ustanove, prema prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, trebale bi prijeći u vlasništvo države. Centralizacija potezom pera predstavlja ugrozu standarda zdravstvene zaštite, rekao je zamjenik primorsko- goranskog župana Vojko Braut.

A izmjena osnivačkih prava bez stručne i javne rasprave bila bi centralizacija potezom pera, rekao je Vojko Braut.

Centralizacija potezom pera mogla bi imati dalekosežne posljedice i smanjiti ulaganja izvan centra, poput razvoja projekta nove baze Hitne medicine i HGSS-a na Rujevici. Specijalne bolnice su prije pandemije jedine poslovale pozitivno, je li plan centralizirati pa prodati, pita Braut.

Prijedog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti bio je tema prošlotjednog razgovora u Krapinsko-zagorskoj županiji, izvijestio je zamjenik župana. Prema prijedlogu mijenjaju se osnivačka prava svih županijskih zdravstvenih ustanova, čiji bi osnivač i vlasnik postala država.

To konkretno znači da bi Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, specijalne županijske bolnice Thalassotherapia Opatija i Thalassotherapia Crikvenica te Psihijatrijska bolnica Rab, kao i sanitet Doma zdravlja PGŽ prešli u državno vlasništvo, rekao je Braut.

Upozorava da je prijedlog donesen bez savjetovanja sa stručnom javnosti, a u slučaju da ga Sabor prihvati, predviđeno vrijeme prilagodbe je šest mjeseci, iako je riječ o velikom sustavu u kojem samo u PGŽ radi oko dvije tisuće ljudi.

Braut podjeća da PGŽ svaku treću kunu iz županijskog proračuna ulaže u zdravstvo: u proteklih četiri godine to je bio iznos od 200 milijuna kuna, od čega 80 milijuna izvornih prihoda županije. Braut je najavio da će PGŽ putem Zajednice županija tražiti reviziju predloga, a o toj temi je u ponedjeljak održan i sastanak župana Zlatka Komadine s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova.

Zamjenik župana novinare je izvijestio i da je raspisan natječaj za sedam novih stipendista, dok 30 studenata deficitarnih zanimanja nastavlja primati županijske stipendije. Deficitarne struke su biologija, fizika, matematika, kemija, farmacija, socijalni rad i rehabilitacija, a stipendija iznosi tisuću kuna mjesečno tijekom deset mjeseci.

Pročelnik za poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je i o raspodjeli potpora za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Za opremu i ulaganje u daljnji razvoj za 35 gospodarstava je raspodijeljeno 820 tisuća kuna, najviše za poljoprivrednike u Gorskom kotaru, gdje je za 23 mala gospodarstva raspodjeljeno ukupno 560 tisuća kuna.

Poslušajte konferenciju za novinare:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.