Hrvatski radio

Radio Rijeka

Braut o linijskom prijevozu i dogradnji luke Porozina

23.05.2022.

14:36

Autor: Neva Funčić

luka Porozina

luka Porozina

Foto: - / Županijska lučka uprava Cres

Primorsko-goranska županija bi za održavanje postojeće mreže autobusnih linija trebala izdvojiti najmanje 30 milijuna kuna godišnje, rekao je zamjenik župana Vojko Braut te istaknuo da država za to nije osigurala sredstva, a očitovanje Ministarstva prometa očekuje se ovih dana.

Dobra vijest je potpis ugovora za dogradnju trajektne luke Porozina.


Primorsko-goranska županija utvrdila je potrebe za javnim autobusnim linijama, kao i troškove njihovog održavanja, rekao je dožupan Vojko Braut. 


Samo za održavanje postojećeg stanja treba najmanje 30 milijuna kuna, a u slučaju redukcije na minimalne potrebe, kakva je već na snazi u Gorskom kotaru, županija bi iz proračuna trebala izdvajati 9 milijuna kuna godišnje, rekao je Braut te dodao da je izračun napravljen prije divljanja cijena nafte i napada na Ukrajinu.

Petrc, Braut i Krpan pred novinarima

Petrc, Braut i Krpan pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Linije su nerentabilne, putnika premalo, vozača također, a na zahtjev autobusera za rješenjem problema ovih bi dana trebalo reagirati Ministarstvo prometa. Iako nema ugovor s prijevoznicima, PGŽ subvencionira s 10 milijuna kuna prijevoz učenika, s dodatnih 10 milijuna kuna prijevoz otočana te pomaže goranskim gradovima i općinama. Za tu je namjenu ove godine predviđeno 3 milijuna kuna, rekao je Braut te dodao da niti jedna županija nije sklopila ugovor s linijskim prijevoznicima, jer država za to nije osigurala sredstva. Nažalost, rješenje problema linijskog prijevoza još je terra incognita, rekao je Braut.


U luci Porozina na Cresu, južno od rta Trebenež uskoro kreće dogradnja privezišta, za što je s tvrtkom SunAdria sklopljen 4,2 milijuna kuna vrijedan ugovor. Riječ je o gradnji stupića, utvrdica, za privez brodova.


Investiciju s 2 milijuna kuna sufinancira nadležno ministarstvo, s oko milijun kuna PGŽ, a nešto manje od 1,3 milijuna kuna izdvojit će ŽLU Cres. Predviđeno trajanje radova je četiri mjeseca, rekao je Braut te na novinarsko pitanje odgovorio da radova u luci Mrtvaška još uvijek nema.

Pregovaramo, a kad bude novosti ćemo javiti.

Vojko Braut

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan izvijestio je o raspodjeli 2,4 milijuna kuna potpore razvojnim projektima 18 gradova i općina, a pročelnik ureda županije Goran Petrc predstavio je novi Plan djelovanja Civilne zaštite u slučaju velikih nesreća. Riječ je o uputama o postupanju u slučajevima požara, poplava, potresa, pandemije, tehničkih nesreća ili orkanskog vjetra, a dokument je usklađen s izmjenjenim zakonskim odredbama po kojima postupa 700 članova jedinica civilne zaštite u PGŽ.


Poslušajte konferenciju za novinare:

konferencija za novinare

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.