Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brazzoduro: Država na brine za pomorce i njihove obitelji

21.12.2015.

18:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Problemi pomoraca se ne rješavaju i nadamo se da će neka nova vlada biti pomorski opredijeljena, rekao je danas glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. Pomorce muči gubitak poslova na međunarodnom tržištu, kojemu se se sada pridružilo i gubljenje poslova u off shore industriji.

Država se nije pobrinula da amortizira probleme koji će se pojaviti za pomorce i njihove obitelji. Postoje neriješeni problemi pomoraca kad je riječ o mirovinskom osiguranju, beneficiranom stažu i zdravstvenom osiguranju, za koje sindikat stalno predlaže dugoročna rješenja. "Nadam se da će neka nova vlada biti pomorski opredijeljena pa shvatiti da bez pomoraca nema ni pomorstva", poručio je Predrag Brazzoduro.

Sve se češće događa da pomorci koji mjesecima ne primaju plaće moraju uplaćivati za mirovinsko i zdravstveno osiguranje jer inače podliježu ovrsi, upozorio je voditelj ureda SPH-a u Splitu Neven Melvan. Podsjetio je na brod Ane, na kojem su pomorci, nakon što je brod zbog dugovanja zaustavljen u splitskoj luci, mjesecima bili bez plaća.

Uprava Jadrolinije nije ispunila obećanja o pregovorima za kolektivne ugovore, rekao je koordinator podružnice SPH-a u Jadroliniji Dragomir Mucić. Dodao je kako nije korektan ni odnos prema pomorcima u odnosu na zaposlenike na kopnu, odnosno da oni na kopnu, pri odlasku u mirovinu, dobivaju višestruko veće otpremnine.

Mucić je rekao da u sindikatu smatraju nedopustivom bilo kakvu diskiminaciju prema ženama i traže da im da sva pomorska zvanja budu jednako dostupna, a ne samo zvanja sobarica.

Jadrolinija jer zbog pada cijena nafte uštedjela novac, ali je za više postotaka pao promet na međunarodnim linijama, na kojima, pak, konkurencija pozitivno posluje, istaknuo je predsjednik Nazavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske i predsjednik Radničkog vijeća Jadrolinije Tomislav Urlić. Naveo je da su plaće mornara izuzetno male te da sindikat i Radničko vijeće traže da se povećaju.

Urlić je još naglasio da sindikat i pomorci Jadrolinije žele da ona i ubuduće, nakon koncesioniranja državnih linija, zadrži sve linije jer smatraju da su bolji od konkurencije, ali i da ne znaju koliko je i što Uprava u tom smislu učinila. Javlja Branka Malnar: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.