Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brazzoduro: Pomorci u Hrvatskoj diskriminirani, u svijetu kriminalizirani

05.12.2015.

12:24

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bez pomorstva za Hrvatsku nema budućnosti i nadamo se boljem odnosu države prema pomorcima, rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske kapetan Predrag Brazzoduro uoči blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

"Pomorci su u Hrvatskoj diskriminirani, a u svijetu kriminalizirani", rekao je Predrag Brazzoduro i ocijenio da su pomorci "građani drugog reda, zakinuti u svim osnovnim pravima, ili im se postavljaju uvjeti koje je nemoguće ispuniti". Primjerice, većina pomoraca na može iskoristiti pravo glasovanja na izborima, iako bi se elektronskim glasovanjem taj problem mogao jednostavno riješiti. Dio zakonodavstva trebalo bi promijeniti i prilagoditi pomorstvu, dodao je Brazzoduro. 

Istaknuo je da pomorci nemaju ista prava na Zavodu na zapošljavanje, preko kojeg se nije zaposlio nijedan pomorac - iako su riječki i splitski uredi za to ovlašteni - pa taj posao rade privatni posrednici. Država pomorcima uzima poreze, prireze, doprinose za obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje, pa i za beneficirani staž, koji se pretvorio u harač, rekao je.

Naime, pomorci plaćaju beneficirani radni staž od 7,84 posto na osnovicu, a uvjet za njegovo ostvarivanje je 60 godina života i 15 godina staža na brodu. Tako pomorac koji je plovio i plaćao beneficirani staž, primjerice, 14 godina i 11 mjeseci, to pravo ne može iskoristiti iako je obvezan plaćati ga. Problema ima i u zdravstvenom osiguranju pomoraca. 

Kao primjer kriminalizacije pomoraca naveo je slučaj kapetana Laptala, koji je po tzv. zapovjednoj odgovornosti u Grčkoj bio osuđen za šverc droge, a potom  oslobođen. Tu je i slučaj hrvatskog pomorca koji je u Libiji osumnjičen i zatvoren zbog šverca naftom, što smatra optužbom zbog tzv. neostvarene namjere.

Prema procjenama, u Hrvatskoj je oko 25 tisuća pomoraca. U sustavu ih je prijavljeno oko 15 tisuća, oko pet tisuća plovi na brodovima domaćih brodara, a još oko pet tisuća pomoraca posao pronalaze sami, najviše u off-shore industriji i na kruzerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.