Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bregovac: Pisat ćemo Vladi zbog problema s HEP-om oko Lepenice i Bajera

16.10.2019.

15:08

Autor: Nenad Lučić

David Bregovac (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

David Bregovac (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Općina Fužine želi realizirati niz projekata, no na putu od plana do realizacije lokalna samouprava se suočava s nizom problema, koji su ponajprije vezani uz odnos države i dijela državnih poduzeća prema takvim razvojnim inicijativama, upozorio je danas u Fužinama općinski načelnik David Bregovac.

Prijave projekata Općine Fužine na državne natječaje često ostaju bez odgovora, iako, kaže načelnik David Bregovac, ukupna vrijednost tih zahtjeva ne prelazi skromnih 2 milijuna kuna.

"Moje i razmišljanje mojih kolega u Općini Fužine jest da nekakvim malim i jeftinim, no ujedno i vidljivim sadržajima, uredimo i uljepšamo općinsko područje i na taj način omogućimo kvalitetniji život stanovništva", kaže Bregovac. A nekim su, za načelnika Bregovca, čudnim kriterijima Fužine svrstane u kategoriju razvijenih općina, pa zato ni vlastitog proračunskog novca za ulaganja nema.

"Tvrdim da mi nismo toliko razvijeni. Međutim, formula za izračun indeksa razvijenosti je očito pogrešno napravljena, to nam stvara velike probleme i trenutačno ne znam kako ćemo izgurati sljedeću godinu", dodaje.

Uz sve spomenuto, turističke planove Općine Fužine kojima se prostor uz jezera Bajer i Lepenica želi obogatiti novim sadržajima, Hrvatska elektroprivreda koči vlasničkim tužbama ili, pak uskraćivanjem suglasnosti za izvedbu radova, pa načelnik David Bregovac najavljuje: "Mi spremamo dopis Vladi Republike Hrvatske, kojim ćemo tražiti da se prostor jezera Lepenica i Bajer proglase područjima od strateškog, javnog interesa. Time bismo na drugačiji način mogli razgovarati s Hrvatskom elektroprivredom".

Još uvijek je, zaključuje Bregovac, nepoznat i termin donošenja poticajnih mjera države za brdsko-planinska područja, a bez njih će uskoro biti teško planirati novi proračun. Poslušajte:

Općina Fužine - problemi s realizacijom projekata, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.