Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bregovac: Zbog cijena energenata i javnog prijevoza iseljavanje iz Gorskog kotara

16.03.2022.

13:50

Autor: Hina

Gorski kotar

Gorski kotar

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Načelnik Fužina David Bregovac upozorio je u srijedu da će novo povećanje cijena energenata, koje se prelijeva na sve industrije, uz nedostatnost javnoga prijevoza u Gorskom kotaru, pojačati iseljavanje radno sposobnog stanovništva i mladih iz tog kraja.

"Povećanjem cijena goriva i nedostatnim servisom javnog prijevoza svim Gorankama i Goranima smanjena je mogućnost odlaska na radno mjesto. Posebno onih koji rade u Rijeci i okolici ili zbog radnog odnosa trebaju putovati unutar regije," upozorio je načelnik Fužina. Ističe da stanovnici Gorskog kotara sada na svoje radno mjesto putuju u vlastitom aranžmanu, a servis javnog prijevoza nije dostatan kako bi se osigurala kvalitetna mobilnost radnog stanovništva, učenika, studenata i starijih osoba.


"Ovaj problem nije riješen više od godinu dana zbog inercije Primorsko-goranske županije koja nije potpisala ugovor s državom," kaže David Bregovac uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, ističući da je to jedna od gorućih tema koju bi županijski vijećnici trebali hitno riješiti. 


Kada bi se osigurala kvalitetna mreža javnog prijevoza u Gorskom kotaru smanjio bi se troškovni pritisak na kućne budžete i osigurala kvalitetnija mobilnost stanovnika. Bregovac navodi da je osiguranje dostupnosti javnog prijevoza za građane jedna od strateških europskih odrednica, koja u Gorskom kotaru nije ni blizu potrebne usklađenosti i minimalnih standarda na koje Goranke i Gorani, kao dio Europske zajednice, imaju pravo. 


Zakon o brdsko-planinskom području i dalje je "mrtvo slovo na papiru" jer još uvijek ne postoje konkretne mjere potpore brdsko-planinskim područjima, koje je država trebala osigurati. "Da su se prije dvije godine osigurale mjere u okviru Zakona o brdsko-planinskom području, našim bi žiteljima bilo značajno lakše suočiti se s ekonomskom krizom, koja nas sada već dobrano nagriza," poručio je Bregovac.


Prosječna plaća Gorana značajno je niža od prosjeka u PGŽ i Zagrebu, a životni troškovi su viši jer je razdoblje grijanja dulje, a osnovne životne namirnice su skuplje nego u većim gradovima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.