Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bressan: Velik porast kasno otkrivenih karcinoma

22.04.2022.

12:32

Autor: Olivera Vinković

Stetoskop

Stetoskop

Foto: Ilustracija / Pixabay

Nakon popuštanja mjera i ublažavanja epidemije kovida u Hrvatskoj, perioda tijekom kojeg su obiteljski liječnici doživjeli mnoge promjene u radu, predsjednik KoHOM-a PGŽ Leonardo Bressan istaknuo je pojavu nove epidemije neliječenih bolesti, ali i nedostatke u radu Ministarstva zdravstva. Što očekuje od izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti? 

Doktor Leonardo Bressan pojašnjava da se nakon epidemije kovida otkriva epidemija pogoršanja kroničnih nezaraznih bolesti, pogotovo kasno otkrivenih karcinoma. Riječ je o pacijentima koji se zbog epidemije nisu mogli redovito javljati. Osim toga, bolnice su drastično smanjile hladni pogon, a obiteljskim liječnicima bilo je prebaćeno 80 posto administrativnog evidentiranja vođenja cijele kovid epidemije. 


Problemi su i zaostale liste čekanja, dodaje Bressan opisujući loš stav Ministarstva prema zdravlju i životima u Republici Hrvatskoj. 


Novi zakon o zdravstvu u KoHOM-u još nisu dobili. Najavljen je sastanak uže radne skupine, evo sad ovih dana, govori predsjednik strukovne udruge liječnika obiteljske medicine PGŽ i dodaje: "Naši predstavnici nemaju uopće uvida u razvoj teksta tog novog zakona jer Ministarstvo sadržaj i izmjene skriva kao zmija noge, čak i od stručne javnosti."


Doktora Bressana pitali smo i o mogućnosti da u novi zakon o zdravstvu uđe i opaska da liječnici moraju prijavljivati tzv. nesposobne za vožnju zbog lijekova koje piju. 


"Naš poziv je nešto sasvim iznad toga. Ja ću pristati na takav način prijavljivanja nakon što se na to obvežu odvjetnici, da prijave saznanja o počinjenju kaznenih djela njihovih klijenata i nakon što se obvežu svi velečasni u svim crkvenim institucijama da prijavljuju saznanja o počinjenju prekršaja ili kaznenih ljudi koji dolaze na ispovijed", rekao je dr. Bressan. 


Što Bressan misli o tome što niti jedan predstavnik ministarstva nije došao na konferenciju o boljim ishodima liječenja onkoloških bolesnika održanu u Zagrebu i hoće li se uskoro u Hrvatskoj liječenje biti dostupno samo onima koji ga mogu platiti, poslušajte u nastavku:

Leonardo Bressan o nebrizi Ministarstva zdravstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.