Hrvatski radio

Radio Rijeka

Briga o starijim osobama: mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima

04.02.2017.

15:17

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projektom "Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima", Udruga SOS Rijeka nastoji zaštiti prava starijih osoba i osvijestiti problem nasilja nad njima. Iako se provodi tek desetak dana, sve je više osoba starije životne dobi koje traže pomoć.

Svakoga radnog dana u udruzi se mogu dobiti besplatni pravni i psihološki savjeti. Pravno savjetovanje za osobe starije životne dobi vezano je za tri pravna područja: nasilje nad starijim osobama, ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te prava iz sustava socijalne skrbi, naglašava pravnica Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja.

"Za sada se upravo ovo pitanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pokazalo kao posebno - i zanimljivo, i problematično. Mi sve više vidimo potrebu da se radi na prevenciji. I zato pozivamo sve starije osobe koje razmišljaju o sklapanju tih ugovora da nam se jave kako bi se informirali i spriječili da se mora reagirati onda kad bude već kasno i bude komplicirano."

Vrlo je važan i psihološki pristup starijim osobama. Stoga se u psihološkom savjetovanju za starije osobe žrtve nasilja također nudi besplatna pravna pomoć. U toj dobi ljudi postaju sve ovisniji o drugima, no međutim i dalje imaju svoje potrebe - da budu uključeni u zajednicu, da sudjeluju, da sami doprinose, naglašava psihologinja Mihaela Kormna, koordinatorica razvojnih programa. "Želimo im dati priliku da se uključe, da i dalje se nečim bave, da imaju svoje interese i, naravno, slušati ih. Ovim projektom želimo osvijestiti javnost da razmišljaju o pravima i potrebama starijih osoba, pružamo i podršku onima koji brinu za starije osobe."

Projekt "Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima" financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi ga SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Rijeka te domovima za starije osobe "Kantrida", "Volosko" i "Mali Kartec" na Krku. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona 211-888 i mailu pomoc@sos-rijeka.org. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.