Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod EWOL i Gašpar Vinčec pobjednici obljetničke dvadesete Fiumanke

08.06.2019.

19:10

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Jedro visoko 20 metara - EWOL, pobjednik Fiumanke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Jedro visoko 20 metara - EWOL, pobjednik Fiumanke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Pobjednik obljetničke 20. Fiumanke je brod EWOL, kojemu je za kormilom iskusni slovenski skiper Gašpar Vinčec, a u cilj je uplovio u 16 sati. U Zaljevu je bila bonaca, no na otvorenome moru bilo je 6 do 7 čvorova vjetra, što je ipak bilo dovoljno za start 181 jedrilice.

Riječki je zaljev danas bio uljepšan brojnim jedrima - točno u podne startala je 20. jubilarna Fiumanka. Iako je vjetar poprilično slab, oni najjači i najbrži ipak su uspjeli uloviti dobar zalet i pravom tehnikom projedriti cijelu rutu. Prvi je na cilj u riječkoj luci uplovio EWOL (Ekipa Way of Life), sa slovenskom posadom koju je vodio Gašpar Vinčec. Obranili su prošlogodišnji naslov najbržeg, ušavši u cilj s vremenom od 15:59. 

Drugi je stigao Adriatic Europa, s vremenom od 16:09, na čelu s legendom slovenskog jedrenja i dugogodišnjim sudionikom Fiumanke Dušanom PuhomOn je na Fiumanki sudjelovao puno puta, a pobjedu je odnio 2004. godine s jedrilicom Veliki Viharnik, i to upravo u tijesnoj borbi s brodom kojim upravlja danas, a koji je tada jedrio pod imenom Esimit Europa.

Izvrsno treće mjesto, s vremenom 16:14, osvojila je posada broda Molo longo Tutta Trieste s iskusnim kormilarom Rajkom Kujundžićem. U obiteljskoj regati, prvi je kroz cilj prošao brod Reful III iz Kraljevice, dok je ukupni pobjednik medijske regate ekipa Radiotelevizije Slovenije. Druga je Nova TV, a treći HRT.

Proglašenje pobjednika je večeras u 20:30 sati na Terminalu, nakon čega započinje najveći disco-party u gradu, koji će se održavati na potezu od Gata Karoline Riječke pa do Terminala. Sve će popratiti i veliki vatromet, kako i priliči proslavi 20. rođendana Fiumanke.

Sutra, zadnjeg dana Fiumanke, na programu je humanitarna 10. Rotary regata. Start je predviđen u 11 sati ispred riječkog lukobrana. Pogledajte ulazak pobjednika na cilj Fiumanke i poslušajte što je nakon regate rekao Dušan Puh:

Fiumanka, pripremila Nina Deranja

Galerija
Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-
Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.