Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod Galeb otegljen iz riječke luke u Kraljevicu

05.12.2019.

14:45

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Brod Galeb otegljen je iz riječke luke u Kraljevicu. U Brodogradilištu Dalmont do kraja iduće godine bit će prenamijenjen u brod muzej. Na obnovu je to zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske čekalo deset godina.

Tvrtka Dalmont odabrana je na ponovljenom javnom natječaju, a ugovor vrijedan 58,5 milijuna kuna između Dalmonta i Grada Rijeke potpisan je prošlog tjedna.

Upravo iz kraljevičkog škvera su požurili tegalj, jer je počeo teći ugovoreni rok od 14 mjeseci za radove. "Napokon! Nadam se da će obnova teći puno lakše nego papirologija pripremanja dokumentacije", komentirao je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te se prisjetio da je Grad kupio Galeba još 2009. godine.

Brod muzej bit će u sastavu Muzeja grada Rijeke. Projekt rekonstrukcije izradila je tvrtka Marine and Energy Solution DIV, autorice stalnog postava su djelatnice Muzeja grada Rijeke Nataša Babić i Ema Makarun, dok je dizajn potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

Preuređenje u muzej bit će četvrta namjena broda koji je 1938. izgrađen u Genovi u Italiji. Prvotno je kao transportni brod plovio pod imenom Ramb III, da bi s početkom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u ratni brod.

Prateću krstaricu su nakon kapitulacije Italije 1943. preuzeli Nijemci i nazvali ga Kiebitz. Na brod su ugradili šine za izbacivanje mina te s njega u sjevernom Jadranu postavili više od 5.000 mina.

Muzejski dio prostirat će se na 4.400 četvornih metara, odnosno 70 posto prostora broda, dok će preostalih tisuću metara biti namijenjeno baru, restoranu i suvenirnici. Riječki dogradonačelnik Marko Filipović najavio je da će brod nakon preuređenja biti na vezu u riječki lukobran. "Vjerujem da će njegova bogata povijest biti zanimljiva i Riječanima i gostima našeg grada", rekao je Filipović.

Brod je potopljen u riječkoj luci 5. studenog 1944. u savezničkom bombardiranju, a 1948. s morskog dna ga je izvukla tvrtka Brodospas. Obnovljen je u pulskom brodogradilištu Uljanik te potom kao Školski brod Galeb uvršten u sastav mornarice.

Predsjednik tadašnje Jugoslavije i vojni zapovjednik Josip Broz Tito u ožujku 1953. odlazi Galebom na prvo inozemno putovanje u London, na susret s Winstonom Churchillom. Brod je od tada postao i ploveća rezidencija, a u salonima i na palubama Galeba vodila se svjetska politika u doba hladnog rata. Na Galebu su boravili NehruNaserSelassieSukarnoNkrumahBrežnjevHruščovGaddafiGandhiKekkonen...

Tito je zadnji puta plovio Galebom 1979. godine, a nakon njegove smrti brod je otvoren za posjete. U vrijeme Domovinskog rata i raspada Jugoslavije, brod je završio u Boki Kotorskoj. Krajem devedesetih je prodan grčkom brodovlasniku koji je preuređenje povjerio brodogradilištu Viktor Lenac. No, zbog bankrota vlasnika brod nije preuređen.

Obnova Galeba sada je sastavni dio projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" za koji je Grad Rijeka dobio 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Pogledajte kako je izgledalo tegljenje u Kraljevicu te poslušajte što su o obnovi Galeba rekli Ivan Šarar i Marko Filipović:

Šarar i Filipović: Počeo je teći rok u kojem radove treba obaviti, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.