Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod LNG Croatia stigao je u Omišalj, terminal u probnom radu

01.12.2020.

18:11

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Brod LNG Croatia stigao je u Omišalj iz španjolske luke Sagunto u kojoj je ukrcan ukapljeni prirodni plin potreban za probni rad terminala. LNG terminal u Omišlju, nakon probnog rada u prosincu, trebao bi početi s komercijalnim radom od siječnja 2021. godine.

Brod LNG Croatia je plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje te jedan od glavnih elemenata novog LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Cijeli projekt izgradnje terminala vrijedan je gotovo 234 milijuna eura i od strateškog je interesa za Republiku Hrvatsku. Više o projektu pronađite OVDJE.

Kažimo kako je Europska komisija dodijelila bespovratnih gotovo 101,5 milijuna eura čime je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. To potvrđuje i činjenica da je sav slobodni kapacitet terminala zakupljen za iduće tri godine.

Brod je polovinom listopada doplovio iz kineskog brodogradilišta u kojem je tehnološki prerađen, a potom su u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac obavljena dodatna ispitivanja. Na njemu će raditi dvije posade s ukupno 60 ljudi. 

Što su na Krku rekli ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen o probnom radu te što je ministar poručio Omišljanima poslušajte u nastavku:

LNG terminal u probnom radu, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.