Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod Moravice: Obnova stare mjesne kolarnice

04.02.2019.

13:55

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Općina Brod Moravice je površinom i brojem stanovnika najmanja lokalna jedinica Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije, no unatoč skromnom proračunu mnogo se truda ulaže u očuvanje tradicijske baštine, o čemu svjedoči i nedavna obnova stare mjesne kolarnice.

Kako bi uspomena na nekada, za poljoprivredne krajeve životno važan, a danas izumrli zanat izrade zaprežnih kola ostao sačuvan od zaborava Općina Brod Moravice je odlučila realizirati nimalo jednostavan projekt obnove svoje stare kolarnice.

Osim relativno jednostavnog pitanja otkupa, trebalo je angažirati stručnjake iz Slovenije, ishoditi potpore Ministarstva turizma i Primorsko-goranske županije te nakon, petogodišnje obnove vanjskog, lani urediti i unutarnji dio zgrade, ističe brodmoravički općinski načelnik Dragutin Crnković.

Kada se sve zbroji, ukupno uloženi iznos od 1,1 milijuna kuna doseže gotovo trećinu godišnjih prihoda Općine Brod Moravice. Isplatilo se, kaže predsjednik Udruge „Turanj„ iz Brod Moravica Dražen Brajdić, jer objekt svojim fundusom nadilazi općinske te okvire svoga naziva.

Naime, želja je da se u njemu sakupe alati koje su na području cijelog Gorskog kotara nekada koristili kolari, ali i  stolari, krojači te brijači. U objektu stare radionice, a danas izložbenog prostora nekada su se izrađivala lakša kola, koja su uglavnom vukle krave. To je, objašnjava Brajdić, bilo karakteristično za brodmoravički, uglavnom  poljoprivredni kraj, dok su se u goranskim sredinama, poput Ravne Gore i Mrkoplja, izrađivale masivnije zaprege za šumske radove drvosječa.

Kolarnice su, dakako, bile mjesta u kojima su se uoči zima izrađivale i saonice, a na tzv. vlačice moglo je stati i do desetak ljudi. Kolarski obrt u Brod Moravicama počinje nestajati šezdesetih godina prošlog stoljeća, a sedamdesetih potpuno izumire.

Poslušajte prilog Nenada Lučića:       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.