Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:34 / 17.08.2018.

Autor: Neva Funčić

Brod Moravice: Obnovljen dom i novi pročistač za malu goransku općinu

Foto: TZ Brod Moravice FB

Foto: TZ Brod Moravice FB

Foto: - / -

U obnovljenom Domu kulture u Brod Moravicama održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine. Najveći projekt u ovoj maloj goranskoj općini je izgradnja pročistača pitke vode u Donjoj Dobri, financirana darovnicom švicarske vlade od 36 milijuna kuna.

Uz brojne komunalne projekte, načelnik općine Dragutin Crnković, koji ovu dužnost obavlja već u šestom mandatu, ističe da je baš taj mandat počeo žestoko. Općinu je poharalo nezapamćeno orkansko nevrijeme, s milijunskim štetama. "Da zlo ne dolazi samo, osjetili smo odmah nakon toga, kada je pala količina snijega koja je nezabilježena u našoj povijesti. No sve smo nevolje uspješno sanirali sami, i upravo tu vidim razlog postojanja općina i gradova, no ističem da se strukture iznad općina nisu na vrijeme uključile u rješavanje problema ", rekao je Crnković.

Godina je ipak nastavljena uspješno. U ovoj je godini završena rekonstrukcija Doma kulture, kojem je izmijenjeno krovište, napravljena nova fasada u dvorišnom dijelu, a asfaltiranjem dvorišta dobiven je dobar prostor za održavanje društvenih događanja. Vrijednost investicije bila je oko 2 milijuna kuna, izvijestio je Crnković.

U tijeku su i radovi na uređenju kolarnice, stare zgrade u kojoj su se izrađivala seoska kola. Općina je otkupila derutnu zgradu, uredila ju kako bi u nju smjestila Muzej starih obrta. U sklopu objekta izgradit će se i punionica za e- bicikle, poput onih u Skradu i Vrbovskom, a vrijednost radova je oko milijun kuna. U tijeku su i radovi na uređenju dječjeg vrtića, koji će biti gotov do početka školske godine, a radovi su vrijedni 72 tisuće kuna. Raspisan je natječaj za izmjenu 700 metara gornjeg sloja asfalta kroz naselja, investicija vrijedna 330 tisuća kuna.U Donjoj Dobri je ishođena građevinska dozvola i počet će izgradnja kapelice Sv. Ivana Nepomuka, na mjestu gdje je 1954. godine bila srušena. Vrijednost radova je oko 200 tisuća kuna, a dio bi trebao biti pokriven donacijama, rekao je Crnković.

Najveće ulaganje na području Općine Brod Moravice je 36 milijuna kuna vrijedna darovnica švicarske vlade namijenjena poboljšanju vodoopskrbe i izgradnju pročistača u Donjoj Dobri. Početak radova planiran je u ovoj, a završetak u 2019. godini, rekao je Crnković.

Općina Brod Moravice kandidirala se i za mjeru 7-4, za uređenje centra mjesta i parka koji je sada neizgledan, vrijednost tih radova iznosit će milijun kuna. Načinjena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za prometnicu Brod Moravice - Donja Dobra. Vrijednost te investicije je oko 2 milijuna kuna, no čekat će neki novi natječaj za sredstva EU fondova.

Od manjih investicija, upravo je u tijeku prikupljanje ponuda za uređenje wc-a i još nekoliko prostorija u zgradi općine, za posao vrijedan oko 100 tisuća kuna.

U Brodu Moravicama prema posljednjem popisu živi 886 stanovnika, na velikoj površini u 38 naselja i sa 30 kilometara nerazvrstanih cesta. Kako rješavati komunalnu infrastrukturu za naselja s nekoliko stanovnika? Ovo pitanje načelnik Crnković ističe kao najveći goranski problem te dodaje da bi u Brodu Moravicama, ako bi se malo potrudili, svi u općini mogli doći na svečanu sjednicu. Mjesta u dvorištu Doma kulture sada ima dovoljno.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.