Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod na Kupi: izvrsna suradnja pogranične policije triju zemalja

18.12.2018.

16:50

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Predstavnici šest pograničnih policijskih uprava iz Italije, Slovenije i Hrvatske zadovoljni su dosegnutom razinom suradnje. Zadovoljstvo je potvrđeno tradicionalnim, predblagdanskim susretom održanim na graničnom prijelazu Brod na Kupi. Najviše novinarskih pitanja bilo je o ilegalnim migracijama.

Konkretne podatke o ilegalnim migracijama u dijelu susjedne Slovenije, ponudio je direktor Policijske uprave u Kopru Danimir Rebec koji kaže da su na području koparske policijske uprave ove godine zabilježili preko 4.000 ilegalnih prelazaka državne granice, a to je oko 330 posto više nego u prethodnoj godini.

O ilegalnim migracijskim pokazateljima tijekom godine na izmaku, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar tumači: "Mi smo samo jedna točka na tom migrantskom putu i migrantskom valu koji traje već nekoliko godina. U zaleđu Rijeke se nailazi na ilegalne migrante i činjenica jest, kada su te brojke u pitanju, možemo govoriti o povećanju od nekih šezdesetak posto."

Da su ilegalne migracije jedno od središnjih pitanja prekogranične suradnje potvrđuje i Antonio Grande iz Policijske uprave u Trstu koja također posljednjih godina bilježi porast broja migranata koji su prošli balkanskom rutom. Zato su pojačali i aktivnosti unutar informacijsko-obavještajnog sustava između tri policije, tumači Grande.

Posebno zadovoljstvo policijski predstavnici iz triju država ističu zbog razine suradnje dosegnute tijekom turističke sezone. Poslušajte prilog:

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.