Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod na Kupi: pokopano šest civilnih žrtava 2. svjetskog rata

20.07.2019.

14:02

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Iz kraške jame nedaleko mjesta Brod na Kupi u Gorskom kotaru nedavno su ekshumirani posmrtni ostaci šest civilnih žrtava 2. svjetskog rata, stradalih od pripadnika partizanske vojske. Žrtve su dijelom identificirane, a u subotu su i pokopane u mjesnoj crkvi.

Molitvu odrješenja, svetu misu i obred ukopa u mjesnoj crkvi predvodio je riječki nadbiskup i mitropolit dr. Ivan Devčić, a događaju je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Utvrđivanje lokacije stradanja i pronalazak posmrtnih ostataka ratnih žrtava je, temeljem dojave stanovnika, potaknuo upravitelj župa Kupske doline vlč. Josip Tomić koji ističe da je to dosad najveći ukop žrtava 2. svjetskog rata na području Gorskog kotara.

"Nadalje, jedan od stradalnika je, pretpostavljamo, bio svećenik, no to još nismo konačno potvrdili, jer i dalje tražimo članove bliže obitelji, a svi su stradali bili civili", dodao je Tomić.

Postupak ekshumacije stradalnika je, u suradnji s ostalim institucijama, pokrenulo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ministar Medved ocijenio je značajnim da su uspjeli identificirati dvije žrtve čiji će posmrtni ostaci biti predani najbližima da bi ih ukopali u obiteljskim grobnicama. 

Posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava privremeno će biti položeni ispod jednog od oltara crkve u Brodu na Kupi te nakon konzervatorskih zahvata premješteni u crkvenu kriptu.

Govoreći o njihovom stradanju riječki nadbiskup Devčić istaknuo je: "Nisu samo oni žrtve, već i ljudi koji su ih ubili. Zato se uvijek važno zauzimati za poštivanje ljudskog života te da se slabim i nemoćnima, ali i  onima koji su opterećeni savješću nastoji pomoći."

I zato je cilj subotnjeg događanja u Bordu na Kupi bio žrtvama omogućiti dostojno počivalište, obiteljima pružiti utjehu, a krivcima oprostiti za učinjeno. Poslušajte:

Ukop ratnih žrtava stradalih od partizana, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.