Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod terminal "LNG Croatia" u "Lencu" na dodatnim ispitivanjima

14.10.2020.

13:52

Autor: Josip Krmpotić

LNG Croatia u Lencu (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

LNG Croatia u Lencu (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Remontnom brodogradilištu "Viktor Lenac" u Rijeci od jutros je usidren brod terminal "LNG Croatia" izgrađen 2005. godine u Šangaju, dugačak 283, širok 43 metra. U škveru će provesti tri do četiri tjedna na dodatnim ispitivanjima.

Nakon toga će krenuti po inicijalni teret i tijekom studenoga i prosinca obaviti probni rad u Omišlju. U komercijalni rad trebao bi krenuti 1. siječnja 2021. godine, potvrdio nam je danas u Lencu direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen.

Dotad bi svi radovi na kopnenom dijelu terminala u Omišlju trebali biti dovršeni i sve spremno za njegov prihvat.  Brodu s posadom od šezdesetak članova, mahom Hrvata, opremljen je sofisticiranom tehnologijom, tako da opasnosti od ekoloških katastrofa nema, kaže Krhen

Njegova je vrijednost 160 milijuna eura, dok kompletan projekt, koji uključuje i radove na kopnu, doseže 234 milijuna eura. Uz dobro održavanje, na suhi vez neće morati barem 20 godina, a ukapljeni prirodni plin novi je dobar energent i dugoročno vrlo povoljan za korisnike, rekao nam je Hrvoje Krhen. Poslušajte izjavu:

Krhen o tehničkim i financijskim podacima, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.