Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodogradilište koje traje: 120 godina Viktora Lenca

20.10.2016.

10:35

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brodogradilište Viktor Lenac proslavit će 120. godišnjicu rada večeras svečano. Među uzvanicima se očekuju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Podsjećamo što je Lenac danas.

1896. godine u luci Rijeka je brodogradilište Lazarus gradilo i popravljalo austro-ugarske i talijanske trgovačke i ribarske brodove. 1948. brodogradilište je dobilo ime Viktor Lenac u čast narodnog heroja iz 2. svjetskog rata koji je bio radnik brodogradilišta. Zbog potražnje za većim i opsežnijim remontima brodogradilište je šezdesetih godina 20. stoljeća preseljeno u zaljev Martinšćica.

Brodogradilište Viktor Lenac je jedno je od samo nekoliko specijaliziranih brodogradilišta za preinake brodova i izgradnju proizvodnih plinskih platformi na Sredozemlju. Uz to, jedno je od najvećih remontnih brodogradilišta, a među prvima u svijetu počeli su raditi produljenja brodova.

Lenac raspolaže s tri doka nosivosti 20.000, 60.000 i 160.000 tona, zatim 1.100 metara veza unutar zaljeva na kojima je raspoređeno sedam obalnih dizalica najveće nosivosti 100 tona, velikim radilištem za izgradnju i popravke offshore platformi te specijaliziranom radionicom za popravke pogonskih i električnih uređaja. 

1993. godine Viktor Lenac je registriran kao dioničko društvo i jedino veliko brodogradilište u Hrvatskoj u sto postotnom privatnom vlasništvu. U prosincu 2003. godine, društvo je objavilo stečaj kao rezultat promašenog investicijskog programa, a nakon više od četiri godine stečajni postupak je okončan pristupanjem novih dioničara. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.