Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodogradilište Uljanik u predstečajnom postupku, o ponudama se razgovara

29.01.2019.

14:16

Autor: Neva Funčić, Hina

Otkazana gradnja u Uljaniku (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Otkazana gradnja u Uljaniku (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Sud je imenovao Lorisa Raka iz Rijeke za privremenog stečajnog upravitelja nad brodogradilištem u Puli. Njegov je zadatak ispitati postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka te ima li dužnik imovinu za pokriće troškova stečajnog postupka. Izvješće sudu mora dostaviti do 11. ožujka.

Uljaniku je u ponedjeljak otkazana gradnja dvaju brodova, a Trgovački sud u Pazinu je zaprimio prijedlog FINA-e za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem Uljanik.

Ročište na kojem će se odlučivati o pokretanju stečaja, na Trgovačkome sudu u Pazinu, bit će održano 29. ožujka. Tvrtka je 21. siječnja imala neispunjene osnove za plaćanje, neprekinuto 120 dana, u iznosu od gotovo 76 milijuna kuna.

U Zagrebu su se sastali predstavnici Uprave Uljanik grupe, sindikata i Ministarstva gospodarstva. Predviđa se da će nakon sastanka objaviti koliko je obvezujućih ponuda stiglo i tko su zainteresirani strateški partneri. Već je poznato da su ponude poslali Brodosplit zajedno s Finkantijerijem te Pomorski institut iz Splita.

Uljanikovi sindikalci pokretanjem predstečaja nisu iznenađeni, ali kažu i kako to ne znači da će se stečaj provesti. Poslušajte komentar Đina Šverka iz Sindikata metalaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.