Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodogradilište Viktor Lenac prošle godine ostvarilo 70 posto veće prihode

27.02.2018.

12:29

Autor: Hina

Zapovjedni brod 6. američke flote Mount Whitney u brodogradilištu Viktor Lenac (Goran Kovačić / Pixsell)

Zapovjedni brod 6. američke flote Mount Whitney u brodogradilištu Viktor Lenac (Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Brodogradilište Viktor Lenac u 2017. godini ostvarilo je ukupne prihode od 514 milijuna kuna, 70 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, uz značajan porast neto dobiti, izvijestila je u utorak ta kompanija.

Kako se navodi u nerevidiranom konsolidiranom financijskom izvješću, neto dobit nakon oporezivanja iznosila je 36,8 milijuna kuna, naspram 1,5 milijuna kuna u 2016. godini.

Iz kompanije ističu da su u prošloj godini zabilježili visoku zaposlenost kapaciteta, a kako je u ostvarenju prihoda osnovne djelatnosti realizirano 60 standardnih remontnih poslova, dovršena složena preinaka broda "Atlantic Navigator", realizirani specifični projekti sklapanja Liebherr STS dizalica i završnog testiranja integriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini. 

"Najznačajniji projekt cijelog razdoblja, opsežni remont i modernizacija zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney, uz dodatne je radove donio prihod i viši od prvobitno očekivanog te osigurao visoku zaposlenost kapaciteta Viktora Lenca tijekom čitavog razdoblja", napominju.

Povezano društvo Viktor Servisi poslovalo je s gubitkom od 150 tisuća kuna, kao i novoosnovano društvo VL Steel, u iznosu 133 tisuće kuna. Smanjivanje operativnih troškova i troškova održavanja flota će i dalje imati kritičnu važnost za brodare, što znači nastavak pritiska na cijene usluga remontnih brodogradilišta, ocjenjuju iz Lenca.

Osim na brodu USS Mount Whitney, tvrtka je nastavila suradnju s Američkom ratnom mornaricom remontnim poslom na aluminijskom katamaranu USNS Trenton. Također, podsjećaju iz riječke tvrtke, odradili su i tri projekta ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda za ruskog klijenta SCF Group.

Konkurencija među remontnim brodogradilištima na području Sredozemlja i Crnog mora će se nastaviti zaoštravati i snažno pritiskati na cijene usluga. U tom smislu, poručuju iz tvrtke, brodogradilišta moraju kontinuirano tražiti nove načine postizanje operativne izvrsnosti, kroz podizanje produktivnosti rada i učinkovitosti poslovnih procesa, "kako bi uopće došla u situaciju da primjenom inovacija zadrže konkurentnost".

Zaključno, iz Viktora Lenca poručuju da će 2018. biti izazovna godina, s obzirom da još nije ugovoren niti jedan veći projekt preinake, dok se u segmentu remonta predviđa uobičajeno opterećenje, koje će se nastojati pojačati skraćivanjem rokova, s ciljem stvaranja dodatnih kapaciteta za realizaciju većeg broja projekata.

Napominju da izazov predstavlja i kronični nedostatak kvalitetnih radnika u bazičnim brodograđevnim zanimanjima, prije svega zavarivača, cjevara i brodomontera, no smatraju da se to neće promijeniti bez strukturnih promjena u društvu. Pritom naglašavaju da nije problem u broju radnika, već u njihovoj kvaliteti, odnosno produktivnosti, a navode kako to nadomještaju povremenim ciljanim angažiranjem strane radne snage.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.