Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodogradilište "Viktor Lenac" u krizi

25.09.2013.

16:07

Autor: Olga Mandić / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strah i tjeskoba uvukli su se među radnike Brodogradilišta "Viktor Lenac" zbog gubitka u poslovanju, zbog sve tanjih "bušti" i manjka posla. Dio radnika šalje se na čekanje, strah od budućnosti tim je veći jer uprava ne daje nikakva objašnjenja, a ni sindikalni predstavnici nemaju informacija o tome što uprava kani poduzeti radi prevladavanja krize.

buštama od 9. rujna radnici su uz fiksni dio dobili stimulativni dio plaće umanjen za još 30 posto, nakon što im je u lipnju stimulacija već bila snižena. Zbog toga su plaće znatno manje, prekovremenih sati praktički nema, kao ni raznih naknada. S obzirom da ni ovaj mjesec u škveru nema dovoljno posla, pribojavaju se hoće li sljedeći mjesec uopće dobiti plaću.

Zadnji događaj, smanjenje stimulativnoga dijela plaće, doveo je nažalost do nove neizvjesnosti ljudi, tim više što nema dovoljno posla, govori o atmosferi u brodogradilištu predstavnik radnika u Nadzornom odboru Lenca Miljenko Čikulin.

Predsjednik uprave Robert Škifić ostao nam je nedostupan jer je na putu ovaj tjedan, a na upit o komunikaciji s upravom Čikulin kaže da je gotovo i nema: Ja sam isto radnik i u tom smislu tražim odgovore i pokušavam pogoditi daljnji korak koji će se desiti u brodogradilištu.

Je li uzrok stanja u Lencu kriza na tržištu ili nesposobnost uprave? Čikulin smatra - pola-pola: Danas i brodari isto štede kad su u pitanju remonti i zahvati na brodovima, nitko nema novca, a dokaz je i to što je naš većinski vlasnik Tankerska plovidba u velikim gubicima. Međutim, smatram da je i uprava ta koja je trebala nešto poduzeti jer problem nije od jučer. Mi smo i prošlu godinu završili s gubitkom, navodi Miljenko Čikulin.

Kao predstavnik radnika u nadzornome odboru još lani u prosincu zatražio je smjenu uprave, ali ostali članovi nisu se složili, pa je Škifić dobio još jedan mandat. U svakom slučaju, sadašnja situacija ne sluti na dobro, a neizvjesnost dodatno diže tenzije, stoga je razumljiv apel radnika upravi da otvoreno razgovara o problemima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.