Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodotrogir platio TIBO-u: štrajk se nastavlja

25.06.2015.

07:59

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je u srijedu da je tvrtka 3. maj TIBO naplatila potraživanje od Brodotrogira, čime su se stekli uvjeti za isplatu plaća radnicima te tvrtke. Sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u matuljskoj tvornici Rajko Kutlača potvrdio je za Hinu da je dobio informaciju o naplati tražbina TIBO-a od Brodotrogira, ističući da će to biti dovoljno za isplatu jedne plaće te da će se štrajk nastaviti dok se ne ispuni temeljni zahtjev štrajkaša, a to je isplata dviju zaostalih plaća.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da TIBO Brodotrogiru isporuči dovršeni proizvod, a Brodotrogir će isplatiti oko 700.000 kuna tražbina. Sindikat, uz isplatu dviju zaostalih plaća, traži da se nakon toga redovito nastavi isplata plaća jedanput na mjesec kako bi radnici prekinuli štrajk.

"Nakon prošlotjednog potpisanog ugovora o prodaji društva 3. maj MID-motori i dizalice društvu Uljanik, uz veliko zalaganje DUUDI-a i CERP-a, naplaćeno je potraživanje društva TIBO od Brodotrogira", navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama DUUDI-ja. Napominjući kako je riječ o jednom od nekoliko nenaplaćenih potraživanja tog društva, iz DUUDI-ja ističu kako su se, ipak, kroz naplaćeno potraživanje stekli uvjeti za isplatu plaća radnicima društva 3. maj TIBO. "Naglašavamo kako se plaće isplaćuju bez državnih posudbi, a koje bi bile tretirane kao nedozvoljene potpore", zaključuje se u priopćenju.

Radnici matuljske Tvornica brodske i industrijske opreme prošli su utorak, 16. lipnja počeli štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače. Sindikat je također zatražio da se u Centru za restruktuiranje i prodaju, koji je u ime Vlade preuzeo postupak preustroja i privatizacije TIBO-a, napokon počnu provoditi obveze prema TIBO-u koje je na sebe preuzela Vlada. CERP bi, kako su rekli predstavnici sindikata, trebao dokapitalizirati poduzeće, financirati preustroj i osigurati redovnu isplatu plaća dok se tvornica ne privatizira.

Prema prošli tjedan iznijetim podacima, TIBO ima 3,5 milijuna nenaplaćenih potraživanja za obavljene poslove, što bi bilo dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, a 85 radnika već je na proljeće štrajkalo zbog neisplaćenih plaća. Poslušajte komentar predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Brune Bulića:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.