Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodovi, kontejneri, vlakovi - kamo nas vodi logistička (kontra)revolucija?

19.04.2017.

13:01

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Globalna logistička revolucija – to je tema 12. izdanja tematskog festivala "Moje, tvoje, naše", kojeg Udruga Drugo more organizira u Rijeci od 20. do 22. travnja pod nazivom "Brodovi, vlakovi, kamioni".

Kroz besplatni filmski i kazališni program, izlaganja gostiju iz zemlje i inozemstva te rasprave i radionice, festival proučava problematiku logistike na globalnoj i lokalnoj razini. Koje je današnje mjesto Rijeke u toj sferi? Kako nacionalna prometna politika, globalni trendovi i djelovanje radnika i građana mogu oblikovati budućnost grada?

Program započinje u četvrtak 20. travnja u 20 sati, kada će se u Art-kinu Croatia prikazati film "Zaboravljeni prostor", redatelja Allana Sekule i Noëla Burcha iz 2010. godine, o globalnom lancu distribucije robe velikim teretnim brodovima. 

U petak slijedi prezentacijski dio programa u Filodrammatici. U 18 sati filozof Tomislav Medak održat će uvodno izlaganje pod nazivom "Logistička transformacija svijeta i grada". Osvrnut će se na procese standardizacije, kontejnerizacije, kompjuterizacije i povezivanja sistema brodskog, cestovnog i željezničkog prometa te dotaknuti položaja Rijeke u tome sustavu globalne razmjene. 

U 19 sati govorit će američko-iranska stručnjakinja sa Sveučilišta u Londonu Laleh Khalili. Ona će se u predavanju "Podčasnici kapitala" baviti posljedicama utjecaja vojske i naftnih kompanija Velike Britanije i SAD-a na pomorski promet na Arapskom poluotoku.

Predavanjem "Logistička (kontra)revolucija u doba ograđenih tokova" u 20 sati, američki književnik i teoretičar Jasper Bernes sa sveučilišta Berkeley i Stanford tragat će za odgovorom na pitanje ne bi li se "logistička revolucija" zapravo trebala sagledavati kao kontrarevolucija, budući da je glavni razlog njenog pokretanja bio taj da se radništvu oduzme najvažnije oružje borbe protiv kapitala - a to je štrajk. Izlaganja će se održati na engleskom jeziku.

Luka nekad i sad

U subotu 22. travnja Antun Sevšek će u 16 sati prezentirati istraživanje o upravljanju željezničkim uslugama u Hrvatskoj koje provodi Institut za političku ekologiju iz Zagreba. U 17:30 sati započet će okrugli stol "Rijeka – lučki grad", o važnosti riječke luke za identitet grada, njenom ekonomskom padu u odnosu na Kopar i Trst te o pozitivnim primjerima lučkih gradova iz svijeta. Predavanjem na engleskom jeziku "Koridori borbe – logistika, prostori, štrajk", talijanski istraživač sa Sveučilišta u Bologni Giorgio Grappi promišlja ideju štrajka u eri ekspanzije globalnoga kapitala.

Na riječkom lukobranu gostovat će umjetnički projekt "Said To Contain" međunarodnog autorskog tima. Sedmero umjetnika pratilo je rute kojima se kreću teretni kontejneri, tragajući za kompanijama koje ih posjeduju i analizirajući regulacije koje sve to omogućuju, kako bi doznali na koji način proizvodnja, potrošnja i cirkulacija dobara oblikuju naša razmišljanja i živote. Predstava će se izvoditi u petak i subotu 21. i 22. travnja u 21 sat ispred kontejnera na lukobranu.

Sat vremena prije početka predstave, posjetitelji i prolaznici imat će priliku poslušati zvučnu instalaciju "Zvuk riječke luke u vrijeme njezine najveće aktivnosti" riječkoga tonskog snimatelja i autora Ive Vičića, i time nakratko doživjeti buku, škripu i viku iz vremena kada je luka bila jedna od glavnih pokretačkih industrija Rijeke.

U Palachu će Marko Luka Zubčić i Leo Kirinčić održati trodnevnu radionicu "Dizajn sustava Mreže hrane". Polaznici će pokušati uspostaviti logistički lanac koji bi hranu predviđenu za bacanje učinio dostupnu onima kojima je najpotrebnija. Detaljan raspored i sadržaj programa pročitajte na mrežnoj stranici Drugog mora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.