Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brodovi u Rijeci - sve o moru, brodovima i lukama na jednome mjestu

14.01.2017.

13:27

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaljubljenici u more, brodove i sve što s njima ima veze otprilike dvije godine mogu na Facebooku pratiti stranicu "Brodovi u Rijeci". Svakodnevne fotografije i informacije o riječkoj luci, brodovima koji u nju dolaze i puno šire odnedavno se mogu pronaći i na internetskome portalu istoga imena.

Brodovi u Rijeci svakodnevno donose svježe i provjerene informacije o pomorskome prometu i maritimnoj kulturi u najširem smislu. Autor projekta mladi je Riječanin Bojan Grbavac, a stranicu na Facebooku pokrenuo je prije dvije godine iz zanimanja i ljubavi prema brodovima. Stranica Brodovi u Rijeci trenutno ima više od 2600 lajkova.

Broj pratilaca i pridruživanje novih entuzijasta u uređivanju sadržaja potaknuli su Bojana da napravi korak dalje i otvori istoimeni internetski portal. Time se pružila i mogućnost za kvalitetnije i opširnije praćenje tema o pomorstvu u Rijeci, Hrvatskoj, ali i ostatku svijeta. I čitanost je stvarno odlična: jedna od najsvježijih vijesti, da se u Mesinskome prolazu nasukao 367 metara dugački Gustav Maersk na putu iz Rijeke, imala je toga dana 1700 klikova.

Na stranici i portalu dosad su objavljivali niz važnih tema: nedavni dolazak najvećega kontejnerskog broda u povijesti riječke luke, posjet Lučkome kontrolnom centru i odgovore na pitanja koja zanimaju većinu građana Rijeke, praćenje svih kruzera koji su protekle godine pristali u Rijeku. Zna se već, primjerice, i koji će kruzeri u naš grad doći 2017. i 2018., kada se očekuju i brodovi dulji od 230 metara.

Fotografije šalju i čitaoci. Valja istaknuti dvojac koji redovito slikom informira iz riječke luke: Aramis Vračar "zadužen" je za neobične motive s lučkih dizalica, s gatova i pristaništa, a Alan Gambeta iz prve ruke fotografira kontejneraše na Brajdici, govori Bojan. Planovi za dalje su jednostavni - raditi kao i dosad, biti zanimljivi, svakodnevno donoiti točne informacije o moru, brodovima i ostalome. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.