Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brojevi ne lažu: goranski turizam sve uspješniji

12.12.2021.

12:19

Autor: Nenad Lučić

članovi Skupštine Turističke zajednice Gorskog kotara

članovi Skupštine Turističke zajednice Gorskog kotara

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Prošla je godina dana od kako su gradovi i općine Gorskog kotara, umjesto devet lokalnih, odlučili ustrojiti jedinstvenu, goransku turističku zajednicu. 

Snježni početak prosinca i rasprodani najatraktivniji novogodišnji aranžmani, trebali bi dodatno potvrditi da je 2021. za goranski turizam bila uspješna godina. Gorski kotar ove godine, u odnosu na prošlu, bilježi očekivanih 30 posto rasta broja dolazaka i noćenja. Međutim, ono što treba posebno naglasiti jest, da je goransko područje, prema trenutačnim pokazateljima, već sada dosegnulo razinu od 97 posto turističkog prometa iz 2019, koja je bila rekordna godina.

direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg

Ovih su dana članovi Skupštine Gorskog kotara zbrojili jednogodišnje rezultate rada, koji ukazuju da goransko područje postaje sve prepoznatljivija destinacija na karti hrvatskog turizma.


Više od spomenutih brojki, ističe Hrg, raduju ocjene kvalitete ponude. Dionici turističke ponude Gorskog kotara od gostiju dobivaju sjajne ocjene. Prosječna ocjena smještaja na stranici booking.com iznosi 9,3 od mogućih 10, a kada pogledamo podatke, koje nudi Airbnb, ona iznosi 4.3 od 5. 


Na istoj su razini kreću i ocjene kvalitete ugostiteljskih usluga. Spomenuti pokazatelji govore da je Gorski kotar postao turistička regija, s izuzetno velikim investicijskim potencijalom u turizmu.


Dio ulagača bi, nada se Hrg, mogao privući podatak da su u pandemijskim vremenima sve traženiji sadržaji na otvorenom, pa se velik pažnja posvećuje razvoju kartografske i virtualne podrške posjetiteljima, a početkom 2022. trebala bi zaživjeti i nova internetska stranica TZ Gorskog kotara s jednom od trenutačno najinformativnijih virtualnih šetnji u hrvatskom turizmu.


Poslušajte reportažni prilog:

Goranski turizam iz godine sve bolji i bolji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.