Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brojke i dalje alarmantne: 540 novooboljelih, četvero preminulih

24.11.2021.

09:27

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: - / -

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 540 novooboljelih, a 336 je osoba ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva u PGŽ povećao na 4346. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 2593 uzoraka briseva.

Udio pozitivnih iznosi 20,83% unutar ukupnog broja testiranih uzoraka.

340 novooboljele osobe su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, 84 sa otoka Krka, 37 sa Liburnijskog područja, 34 sa otoka Raba, 19 sa otoka Lošinja, 16 iz Crikveničko-vinodolskog područja, 9 iz Gorskog kotra, te jedna sa otoka Cresa.

Najveći broj novooboljelih osoba, njih 322 i danas pripadaju skupini radno aktivne populacije, 146 mlađim dobnim skupinama te 72 populaciji starijoj od 65 godina. 

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti se danas povećao za 9 pacijenata u odnosu na jučer i iznosi 166.

Europska komisija objavila je graf koji se temelji na podacima ECDC-a, a koji pokazuje odnos cijepljenih i umrlih u zemljama Europske unije. Podaci o cijepljenosti odnose se na odrasle građane, a podaci o umrlima odnose se na 14-dnevni period u studenom. Graf se ukratko može opisati ovako: što je više cijepljenog stanovništva, to je manje umrlih. Tako je na vrhu Irska. Tamo je cijepljeno 93 posto odraslog stanovništva. Na milijun stanovnika imaju 15 umrlih u 14-dnevnom periodu. Slijedi Portugal. Kod njih je cijepljeno 92 posto odraslih, a imaju 10 preminulih od korone na milijun stanovnika. U donjem dijelu tablice je puno veći postotak umrlih. Poljska ima 62 posto cijepljenih i 49 posto umrlih u 14-dnevnom periodu. Hrvatska je na 55 posto cijepljenih te ima 168 umrlih od korone u istom periodu. Najgore su Rumunjska i Bugarska. Rumunji su cijepili 43 posto odraslih i imaju 267 umrlih na milijun stanovnika. Bugari su najgori s brojkama od 29 posto cijepljenih i 325 umrlih. Hrvatska je, ponovimo, četvrta najgora po broju cijepljenih.

U jedinici intezivne skrbi KBC-Rijeka se na respiratoru nalazi 18 osoba, dakle jednaki broj kao jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana su nažalost preminule još 4 necijepljene osobe od COVID-19 bolesti liječene u KBC-u Rijeka; 3 sa prebivalištem u PGŽ, te 1 iz Ličko- senjske županije.

Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je; zbog rasta broja aktivnih slučajeva i broja hospitaliziranih osoba; nešto viši od jučerašnjeg te iznosi 3.81%.

Ravnatelj riječkog KBC-a dr. Alen Ružić upozorava da u bolnicu dolaze sve mlađi pacijenti s težom kliničkom slikom, a voditelj Centralnog respiracijskog centra u KBC-u Rijeka dr. Marko Milošević da su kapaciteti na granici popunjenosti.

Poslušajte izjavu i razgovor o današnjem stanju u bolnici:

Alen Ružić, KBC Rijeka, pripremila Neva Funčić

Marko Milošević o respiracijskom centru, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.