Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brseč će do ljeta imati pitku vodu

30.01.2020.

14:47

Autor: Vladimir Jurić

Ivan Balgani - Liburnijske vode, Ervino Mrak - direktor Liburnijskih voda i Riccardo Staraj - načelnik općine Mošćenička Draga na gradilištu (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Ivan Balgani - Liburnijske vode, Ervino Mrak - direktor Liburnijskih voda i Riccardo Staraj - načelnik općine Mošćenička Draga na gradilištu (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Brseču su u tijeku radovi na izgradnji kanalizacije, kao i vodovodne mreže za sve stanovnike koji još nemaju pitku vodu. Danas su gradilište obišli direktor Liburnijskih voda Ervino Mark i načelnik općine Moščenićka Draga Riccardo Staraj.

Projekt je financiran iz sredstava ruralnog razvoja Europske Unije namjenjenih obnovi sela, a vrijedan je nešto manje od 8 milijuna kuna. Iz fondova je dobiveno 5.213,250 kuna u omjeru 85% je dala EU, a 15% Ministarstvo poljoprivrede RH. Ostatak potrebitih sredstava osigurali su općina Moščenićka Draga i Liburnijske vode.

Projekt izgradnje kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč sastoji se od dogradnje postojećeg susatava sanitarne kanalizacije u staroj jezgri naselja Brseč koji do sada nije mogao biti u funkciji, proširenja mreže u ostatku naselja i proširenja i poboljšanja postojećeg sustava vodoopskrbe. U sklopu ovog projekta gradi se 1.650 m kolektora sanitarne kanalizacije, 3 kanalizacijske crpne stanice sa tlačnim vodovima ukupne duljine 300 metara, te rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže u dužini od 530 metara.
Izgradnjom kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč omogućiti će se spajanje novih 40-tak objekata na sustav saniatrne odvodnje, te će rekonstruirati i dogaraditi postojeća vodoopskrbna mreža kako bi se osigurala stabilnost vodoopskrbe i u potpunowsti zadovoljile potrebe stanovništva u ljetnim mjesecima.
Radove izvodi Građevinar d.o.o. iz Čabra, akako je danas rečeno trebali bi biti gotovi do lipnja, kako bi turistička sezona bila još kvalitenija.

Evo što su o radovima rekli direktor Liburnijskih voda Ervino Mark i načelnik općine Moščenićka Draga Riccardo Staraj:

O kanalizaciji i vodovodu Brseč, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.