Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budi kao Pamela i Mitch, postani spasilac!

13.08.2019.

10:38

Autor: Alen Čemeljić / HRT Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Pamela Anderson i i David Hasselhoff kao Mitch Buchannon iz popularne TV serije Baywatch padnu nam na pamet kada se spomene spasilačka služba i spasioci na plažama. U Hrvatskoj ih danas ima ukupno šest stotina, rekao nam je Ivan Uravić, nekada također spasilac,

Ivan Uravić, koji već godinama koordinator Službe spašavanja Crvenog križa brine o novim generacijama onih koji spašavaju živote na vodi i brinu o ekološkoj zaštiti priobalja. Na plažama ćete ih lako prepoznati po žuto-crvenoj odjeći koju dobiju uz licencu nakon uspješno položenih praktičnih i teorijskih ispita.

Ako želite biti spasilac morate biti stariji od 18 godina i tjelesno spremni za takav izazovni posao, priča nam Uravić. Morate biti dobar plivač koji može preplivati 400 metara za osam minuta i morate biti u stanju preroniti 25 metara. Najčešće su spasioci dečki i cure koji su se bavili vodenim sportovima tako da im to nije prezahtjevno, pričao nam je Uravić, ali dolaze nam i iz drugih sportova.

Ako položite taj test možete krenuti na tečaj koji traje tjedan dana i nakon ispita dobivate licencu koja se obnavlja svake dvije godine. Potražnja za spasiocima je velika, ne samo na morskim plažama već i na uređenim kupalištima na kontinentu, kao i na bazenima. Ako mislite da biste se mogli time baviti, javite se u Crveni križ. Bit ćete plaćeni 35 kuna po satu. Poslušajte razgovor:

Ivan Uravić: Pridružite s spasilačkoj službi, pripremio Alen Čemeljić

Ivan Uravić (Foto: Alen Čemeljić / HRT Radio Rijeka)

Ivan Uravić (Foto: Alen Čemeljić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.