Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budimir Lončar o budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji

21.05.2018.

13:08

Autor: Josip Krmpotić

Josip Krmpotić i Budimir Lončar u razgovoru ugodnom (Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka)

Josip Krmpotić i Budimir Lončar u razgovoru ugodnom (Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Konzul u Generalnom konzulatu SFRJ u New Yorku, Budimir Lončar, u riječkoj Gradskoj vijećnici održat će predavanje o izazovima globalnih promjena koje su svijet dovele na raskrsnicu. Vitalni 94-godišnjak gostovao je i u Leksikonu HRT Radio Rijeke.

"Ako vam je posao zadovoljstvo, onda ste na putu uspjeha. Ako je to još i prilika da upoznajete nove krajeve i ljude i to vas motivira, pa čak i afirmira, onda ste uspjehu još bliže, a meni se čini da je moj životni put bio baš takav", rekao nam je Budimir Lončar.

Ugledni diplomat je, kao šef ili član izaslanstava, bio na 35 od 73 zasjedanja Godišnje skupštine Ujedinjenih naroda, po čemu je vjerojatno i svjetski rekorder.

U svemu je vrlo bitan i datum rođenja, 1. travnja 1924. godine, iz čega je jasno da je vitalnom Dalmatincu, do 100 godina života, za preskočiti još samo šest godina.

Kad je odlazio od kuće i napustio rodni otok Ugljan majka mu rekla da je sve dobro i loše u ljudima, da im se treba okrenuti, ali biti jako oprezan... Tih se savjeta drži do dana današnjega.

Mi smo njegov boravak iskoristili kao jedinstvenu priliku za razgovor s dobro držećim 94-godišnjakom koji je bio savjetnik čak tri predsjednika: od Josipa Broza Tita, preko Stjepana Mesića, do Ive Josipovića, a danas je specijalni savjetnik rektora na Libertas međunarodnom sveučilištu.

Od Zagreba i Beograda, do New Yorka, brojnih državnika, budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji i još koječemu, cijela priča čeka vas u razgovoru koji možete poslušati u nastavku:

Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.