Hrvatski radio

Radio Rijeka

Buduća liderica: "Uspjeh pojedinca se ne hvali, nego vrlo teško oprašta"

07.01.2020.

14:30

Autor: Bojana Guberac

Kaja Pavlinić, aktivna članica nekoliko organizacija i udruga (Foto: Davorin Višnjić / Pixsell)

Kaja Pavlinić, aktivna članica nekoliko organizacija i udruga (Foto: Davorin Višnjić / Pixsell)

Foto: - / -

Prozvali su je hrvatskom Gretom Thunberg. Studentica je FER-a u Zagrebu, voditeljica startupa Tinja i antikorupcijskog projekta Integritas te aktivistkinja za klimu. 23-godišnjoj Kaji Pavlinić Mreža hrvatskih žena dodijelila je nagradu Buduća liderica.

Hrvatska je šesta najgora zemlja u Europi po iskorištavanju solarne energije. Kaja Pavlinić je u Bruxellesu za Tinju osvojila nagradu za najbolji hrvatski energetski startup. Tinjom želi osvijestiti ljude o obnovljivim izvorima energije. Pobornica je zelene politike o kojoj, smatra Kaja, građani nisu dovoljno educirani.

Kaja Pavlinić pripremala je kandidaturu Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021. Aktivna je članica nekoliko organizacija i udruga: Savjeta mladih Grada Varaždina, Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor, Global-In Association-a, alumni zajednice US State Departmenta. Bila je u Vijeću mladih Predsjednice Republike Hrvatske. U posljednjih sedam godina sudjelovala je u preko 40 projekata.

Zelena politika nije veganstvo

"Društvo kod nas još uvijek uglavnom nije upoznato sa zelenim politikama, pa ih tako povezuju uglavnom isključivo s klimatskim promjenama, aktivističkim pokretima i veganstvom/vegetarijanstvom. Međutim, zelene politike zapravo obuhvaćaju vrlo širok spektar područja: participativnu demokraciju, održivost, ljudska prava i socijalna pitanja, toleranciju, uz naravno okolišne teme", objašnjava Kaja.

Kaja je predsjednica Udruge Forum za održivi razvoj Zeleni prozor te već treću godinu zaredom provodi projekt European Green Activists Training u organizaciji Zelene europske fondacije (Green European Foundation), a cilj im je ojačati kapacitete mladih kako bi postali aktivni građani, upoznati ih s institucijama Europske unije i upoznati ih sa zelenim vrijednostima i politikama.

"U sklopu projekta, održali smo tri nacionalna treninga u Hrvatskoj, dva u Zagrebu i jedan u Rijeci, a u ožujku nas čeka studijsko putovanje u Bruxelles, gdje će sudionici iz prve ruke moći naučiti više o Zelenoj grupi u Europskom parlamentu, ali i europskim institucijama", kaže Kaja.

Educiranjem protiv korupcije

Svestrana studentica i poduzetnica antikorupcijskim projektom Integritas educirala je mlade o štetnim posljedicama prepisivanja. Projekt Integritas bavi se prvenstveno akademskim poštenjem, odnosno prepisivanjem, plagiranjem i sličnim radnjama.

"Tijekom projekta nismo se bavili tužakanjem i cinkanjem, već razgovorom s mladima čiji je cilj bio saznati što ih tjera na takve aktivnosti. Najbitnija stvar koju sam naučila tijekom projekta jest da je ogromna krivnja i u sustavu koji učenike i studente previše opterećuje nepotrebnim stvarima te još uvijek cijeni isključivo kvantitativne rezultate, pa mladi nerijetko pribjegavaju kršenju akademske čestitosti kako bi ostvarili te nerealno visoke kriterije savršenih prosjeka. Dodatno, naučila sam da borba protiv takvih radnji nije uzaludna, jer se u čak 2-3 godine mogu vidjeti pozitivni pomaci poput većeg broja mladih koji pozitivno djeluje na kolege i savjetuju ih da ne prepisuju te im nudi pomoć pri učenju", pojašnjava Kaja koja smatra da je vrlo malo mladih korumpirano u punom smislu te riječi. Oni koji jesu, zapravo primjenjuju uzorke ponašanja o kojima svakodnevno čitaju, nadajući se kako će na taj način ostvariti vlastiti prosperitet.

Na pitanje koliko smo kao narod zagrizli u korupciju te kako to utječe na mlade odgovara: "Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju koje provodi Transparency International, mi smo na 60. mjestu s 48 bodova, dok je Danska kao najmanje korumpirana država na vrhu s 88 bodova. To govori da je korupcija vrlo zastupljena u Hrvatskoj. Na mlade to utječe vrlo negativno, budući da se stvara percepcija da bez veza, podobnosti i korumpiranog ponašanja nećemo ostvariti željenu karijeru i ostvariti kvalitetan život. Stoga, oni gube motivaciju i odlučuju svoju budućnost graditi u inozemstvu", kaže Kaja.

"Svakodnevno u medijima možemo čitati o korupciji i tijekom svih kampanja za razno-razne izbore kandidati uvijek kao okosnicu svoje kampanje stavljaju korupciju. Međutim, smatram kako za istrebljivanje korupcije nisu dovoljni samo sudski postupci i birokratski alati, već i osvješćivanje javnosti o oblicima korupcije i načinima suzbijanja iste te prvenstveno educiranje i osnaživanje mladih za borbu protiv korupcije, jer ćemo starije generacije teško preodgojiti. Budući da nisam primijetila da se naročito radi na tome, smatram kako se ne djeluje u dovoljnoj mjeri", zaključila je.

Podjele i klima u društvu potiču mlade na odlazak

"Prema onome što sam saznala radeći s mladima, puka egzistencija nije glavni razlog zbog kojeg mladi odlaze. Mladi odlaze zbog toga što vlada vrlo negativna klima u društvu: političke podjele i teme iz prošlosti još su uvijek glavna tema javnog diskursa, uspjeh pojedinaca se ne hvali nego vrlo teško oprašta, glas mladih se često ne sluša jer se oni smatraju nedovoljno iskusnima ili sposobnima (iako su daleko od toga). Dodatno, društvo smo koje je izuzetno sklono kritikama svakoga i svačega.

Puno je stvari koje se moraju mijenjati, ali prvenstveno bih istaknula potrebu da moderan i tolerantan način razmišljanja nadvlada konzervativizam i stavove iz prošlog stoljeća, da se mlade i organizacije mladih i za mlade više konzultira prilikom odlučivanja o temama koje ih se tiču, te da samo politikantstvo svedemo na minimum", poručuje Kaja.

S Kajom Pavlinić razgovarali smo u emisiji Futura HR, poslušajte:

Futura HR: Buduća liderica Kaja Pavlinić, pripremila Bojana Guberac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.