Hrvatski radio

Radio Rijeka

Buduće riječke primalje: Imamo najljepšu profesiju na svijetu

05.05.2016.

14:09

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti stručnog studija Primaljstva riječkog Fakulteta zdravstvenih studija prvi put u Rijeci organizirali su obilježavanje Međunarodnog dana primalja. Rijeka je i jedan od dvaju gradova u Hrvatskoj koji ima studij Primaljstva.

Prva generacija, točnije 15 studenata, na preddiplomski stručni studij, što traje tri godine, upisana je lani. Ove godine su pokrenuli projekt pod nazivom "Obilježavanje Međunarodnog dana primalja" 5. svibnja jer javnost žele upoznati s ulogom i važnosti primalja za majke, djecu, obitelj i društvo. "Završila sam i srednju školu za primalje, tako da sam samo nastavila edukaciju. Volim svoje zanimanje jer mi smo ti koji su prvi na porodu i prvi upoznajemo novorođenče, i kad vidimo tu sreću i korist, nakon toga vidimo i plod svoga rada", rekla je studentica Marina Katušin.

Nakon što je danas na Fakultetu održano predavanje o važnosti odnosa i suradnje između primalje i rodilje, na riječkom Korzu studenti su dijelili edukativne brošure i družili se s građanima. Jedini student Primaljstva u Hrvatskoj je Teo Linić, koji o svom budućem zanimanju ima samo lijepe riječi. "To je najljepši dio medicine jer se inače medicina bavi bolestima i liječenjem bolesnih ljudi, a mi u primaljstvu smo u najljepšim situacijama ljudskih života, prisustvujemo porodu, rađa se novi život i mislim da nema ljepšeg vida medicine", zaključuje Teo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.