Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budući riječki studenti: dentalna medicina je hit, brodogradnja podbacuje

14.09.2019.

14:38

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Foto: - / -

Upisi na visoka učilišta u Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku traju do 17. rujna, a na Sveučilištu u Rijeci, za redovne studente, ostalo je slobodno još 641 upisno mjesto. Kako su na sveučilištu zadovoljni dosadašnjim odzivom budućih studenata i kakvi su trendovi?

Novih studenata riječkog sveučilišta već je gotovo dvije i pol tisuće upisanih. Rektorica Snježana Prijić Samaržija ističe da su popunili 71 posto upisnih mjesta u ljetnom roku, što je na razini ranijih godina, iako je u najavama bilo riječi o manjem broju maturanata zbog čega je i interes za upise na sveučilišta mogao biti manji. 

Najveći interes budući riječki studenti pokazali su, baš kao i na razini cijele Hrvatske, za zanimanja u medicini, odnosno za smjerove koji nude zapošljavanje u nekoliko različitih zanimanja: fizioterapeuti koji mogu raditi u medicini, u turizmu ili samostalno te biotehnolozi koji karijeru mogu nastaviti i u medicini i u kemiji, u privatnom i javnom sektoru.

Rektorica ističe da su i na Filozofskom fakultetu već u ljetnom roku popunjena mjesta na psihologiji, kulturologiji, povijesti i povijesti umjetnosti, a to znači da dio maturanata bira prema osobnim sklonostima, a ne prema profitabilnosti budućih zanimanja. Obje situacije su u redu, a na sveučilištu je zadatak, kaže rektorica, da svima osigura mogućnost izbora te jednako kvalitetne uvjete studiranja.

Apsolutni upisni hit na riječkom sveučilištu ove godine je dentalna medicina, stoga je pokrenut postupak osnivanja novog fakulteta - Fakulteta dentalne medicine. Logopediju će se, zbog administrativnih postupaka, u Rijeci ipak studirati tek od 2020. godine.

Za razliku od smjerova na kojima mjesta više nema, brodogradnja na riječkom Tehničkom fakultetu loše stoji i u jesenskom upisnom roku iako, prema podacima s internetske stranice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, na zavodu za zapošljavanje u Rijeci brodograđevna zanimanja su tražena.

Također, iako je računarstvo na riječkom Tehničkom fakultetu popunjeno, ove godine osim odjela fizike i matematike i informatika polovinu mjesta puni u jesenjem roku. Rektorica podsjeća na loše rezultate iz matematike koje su maturanti postigli na maturi i tumači da su u jesenskom roku upisni kriteriji ipak nešto manje zahtjevni.

Tradicionalno, dobro su popunjeni programi Pomorskog fakulteta, osim smjera Tehnologije i organizacije prometa. Najviše slobodnih mjesta, 160, ostalo je na Tehničkom fakultetu, a u jesenskom upisnom roku je izuzetno velik interes za građevinu i program Menadžmenta održivog razvoja na fakultetu u Iki.

Brojevi su i ponešto drugačiji ako im dodamo mjesta za izvanredne studente i strance. Tada je najviše mjesta ostalo redom na ekonomiji, pravu, pa Tehničkom fakultetu. Izvanredni studenti najradije biraju turističke programe. 

Poslušajte kako o uspisima na riječko sveučilište uoči nove akademske godine govori rektorica Snježana Prijić Samaržija:

Što treba pojačati, što promijeniti, a o čemu tek treba razmisliti?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.