Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budući studij održivoga agroturizma - za obrazovanje studenata i odraslih

28.06.2017.

15:36

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U proteklih 12 godina Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Veleučilište u Rijeci ugovorno su i uspješno surađivali u nizu projekata. Novome, o kojem je ugovor danas potpisan u Staroj Sušici, cilj je pokrenuti studij održivoga agroturizma.

Projektna priprema budućeg studija održivoga agrotuizma na Veleučilištu u Rijeci odrađena je po europskim standardima i uz europske potpore, no poticaje pri izradi programa tražilo se na terenu, tvrdi dekan riječkoga Veleučilišta Saša Hirnig. "Jednostavno, o svemu se pitalo one koji se bave poljoprivredom, turizmom i ugostiteljstvom, što bi studenti sve trebali znati da bi takve poslove mogli raditi ili se zaposliti kod onih koji u tim djelatnostima već imaju registrirane obrte ili tvrtke."

A kako takvih u Primorsko-goranskoj županiji ima mnogo, pročelnica Upravnoga odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar ne sumnja u stratešku važnost budućega studija agroturizma. "To je zaista opredjeljenje da pokušamo ostvariti spoj turizma, kao naše najjače djelatnosti, i poljoprivrede, gdje doista također možemo ponuditi puno", govori Raukar.

Obveza Županijskoga Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj bit će izvođenje terenskih i praktičnih vježbi na poljoprivrednim gospodarstvima, kojih ukupno ima 35, kaže ravnatelj Goran Šoštarić. "Treba naglasiti da to nije isključivo suradnja od koje će koristi imati samo studenti, već su predviđeni i programi namijenjeni obrazovanju odraslih." Stvaranje preduvjeta za pokretanje studija održivog agroturizma na riječkom Veleučilištu očekuju dogodine. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.