Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budući vatrogasci školuju se na Vežici: Nema teškoga, volimo svoj poziv

08.12.2015.

08:08

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vatrogasnoj postaji na Vežici, uz profesionalne vatrogasce, svakodnevno boravi i 30 polaznika vatrogasne škole. Budući vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske vole poziv kojim se već bave kao članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Lorena blažena među dečkima
U ovoj generaciji vatrogasne škole - 29 mladića i jedna djevojka: Lorena Surina članica je DVD-a Kras Šapjane već 11 godina. Želi se i profesionalno baviti vatrogastvom, i otac joj je vatrogasac, a osim na natjecanjima, iskustvo je skupljala i na intervecijama. Bilo je situacija kada je i po osam sati stajala na požarištu i bila je, naravno, jedina djevojka. 

Baš kao i u bilo kojoj drugoj školi, nastava počinje u 8 ujutro. Od ponedjeljka do petka odrađuje se po šest, sedam školskih sati. Osposobljavanje za vatrogasce traje oko pola godine i u više od 800 sati teorije i prakse, uče sve što će im trebati u poslu, kaže Boris Kauzlarić, jedan od predavača, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Buduće vatrogasce posjetili smo na vatrogasnim vježbama - jednome od ukupno 12 predmeta koje moraju odraditi i položiti da bi dobili diplomu o završenoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice. Upravo praktični dio nastave polaznicima je i najzanimljiviji: podijeljeni u nekoliko grupa, uvježbavaju timski rad - presudan za uspješno odrađivanje bilo koje vatrogasne intervencije.

Iz škole na posao
Karlo Bukša
s otoka Paga, član DVD-a Pag kaže da ga je vatrogastvu privukla posebnost i zanimljivost posla. Uživa u tome da može pomoći drugima u nevolji, a po završetku školovanja nada se da će se zaposliti. Slično je i s Domagojem Dufekom koji je u Rijeku došao iz dalekog Iloka. U Slavoniji je puno starijih vatrogasaca koji će uskoro u mirovinu, pa se nada da će se i za njega otvoriti neko radno mjesto.

Vatrogasnu školu imaju Zagreb i Split, a u ovoj riječkoj, koja obrazuje petu generaciju vatrogasaca, ponosni su što imaju polaznike iz svih krajeva Hrvatske. Lijepo je znati da se cijeni naš rad i posebno je zadovoljstvo stati pred razred u kojem su Primorci, Istrijani, Ličani, ali i Dalmatinci, Zagorci, Slavonci, kaže Kauzlarić.

Svih 29 mladića i jedna djevojka nadaju se zaposlenju kada završe vatrogasnu školu. Vole biti vatrogasci i to je, kažu, poziv, a ne posao. Na prvome je mjestu pomaganje drugima - spašavanje ljudskih života i imovine, a onda i uzbuđenje koje donose radni zadaci vatrogasaca. Neka iskustva već imaju, a kada završe školu, želimo im puno dobro odrađenih intervencija.

Poslušajte i pogledajte kako izgleda jedan dan u vatrogasnoj školi, na nastavi vatrogasnih vježbi na Vežici, te što kažu budući profesionalni vatrogasci i njihov profesor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.