Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budućnost Gorskog kotara je u spajanju poljoprivrede, energetike i turizma

10.03.2017.

13:34

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pozitivna iskustva ruralnih dijelova Austrije, Italije i Slovenije potvrda su da i Gorski kotar ima realne potencijale održivog razvoja, o čemu je danas bilo riječi na tematskoj konferenciji u Skradu.

Sinergija poljoprivrede i šumarstva s energetikom i turizmom polazišna je točka rješavanja demografskih i razvojnih problema goranskog područja, naglašeno je tijekom skupa. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mate Rebić energetsku šansu razvoja Gorskog kotara vidi u drvnoj biomasi te nastojanju da se, osim za proizvodnju električne energije, biomasa koristi i u procesima proizvodnje toplinske energije te da se ona realno iskoristi.

"Sinergijom energetike, s poljoprivredom, šumarstvom i turzmom može se osmisliti niz projekata, tipa energetski neovisnih obiteljskih gospodarstava s ponudom hrane i smještaja, koji bi potaknuli novi razvojni ciklus, pri čemu se prvi rezultati mogu očekivati kroz šest do devet mjeseci, no trajanje cijelog ciklusa iznosi između 5 i 15 godina. To su relativno mala ulaganja, temeljena na mikro kreditima", tvrdi predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

Formulu za objedinjavanje resursa direktor Lokalne razvojne agencije PINS Danijel Bertović vidi u pokrenutom projektu Interreg Europe. "Kroz projekt ćemo okupiti mala i srednja poduzeća, zatim javni sektor, odnosno lokalne samouprave, fakultete i institute, te neke nevladine udruge kako bismo tijekom projektnih aktivnosti napravili nekoliko akcijskih planova budućeg razvoja", kaže Bertović. 

Uz to, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula priželjkuje i povratak stručnih kadrova u Gorski kotar. "Jedino visokoobrazovani ljudi, bez obzira na potpore iz Rijeke, Zagreba i Bruxellesa, mogu sredstva koja se upućuju ruralnim područjima pretočiti u projekte i provoditi razvoj takvih krajeva", zaključuje Mamula.

A o održivom razvoju Gorskog kotara iznova će se, na drugoj konfereciji, raspravljati već početkom jeseni.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.