Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bura i snijeg u Gorskom kotaru: ograničenja u prometu

13.11.2017.

14:08

Autor: Nenad Lučić, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zima je stigla u Gorski kotar, gdje je od sinoć ponegdje palo i više od petnaest centimetara snijega. Zbog oborina i mjestimično jakog vjetra danas su na goranskom području prvi put proglašeni zimski uvjeti te zabrana kretanja za kamione s prikolicom i tegljače.

Definitivno pravi zimski dan! To potvrđuju i temperature zraka: od 6 ispod nule, koliko je u 13 sati izmjereno na Zavižanu, preko -3°C koliko je na Platku ili skromnih, ali ipak zimskih jedan ispod nule na goranskom području. S Platka još informacija da je napadalo 20-tak centimetara snijega i da jaka bura puše neprestano. Zimska služba održava cestu prema Platku čistom.

Oborine su do poslijepodneva oslabile te olakšale vožnju i posao cestarima, no jutros je na prvom ovosezonskom snijegu bilo povremenih problema te cestovnih zastoja. Vozači teških kamiona su na odmorištima morali zastati već tijekom ranojutarnjih sati. 

Neki u kamionima ipak nisu željeli čekati, niti poštivati zabranu, zbog čega se promet dijelom stare ceste Rijeka–Zagreb kod Gornjeg Jelenja jutros odvijao uz teškoće, zastoje te posljedična kašnjenja autobusnih linija između priobalja i unutrašnjosti.  Autobusi su kasnili i na lokalnim linijama. 

Cestovnih teškoća i kašnjenja autobusa je, uz slabljenje oborina, sredinom dana bilo manje nego jutros, no i dalje na oprez upozorava voditelj Tehničke jedinice autoceste Rijeka–Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko jer su jutros već zabilježili dvije lakše prometne nezgode, uslijed neprimjerene brzine i proklizavanja vozila.

Na cesti je bilo i nekoliko zastoja, a uz ovaj današnji snijeg probleme stvara olujna do orkanska bura, s udarima od 90 do 100 kilometara na sat, dodao je Crljenko. Zbog bure je dionica autoceste Rijeka–Zagreb od Kikovice do Delnica otvorena samo za osobna vozila, a snježne se oborine očekuju i u nastavku dana. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.