Hrvatski radio

Radio Rijeka

Burić: "Evo kako se sindikati 3. maja i gradonačelnik igraju Riječanima!"

08.03.2019.

18:46

Autor: Vladimir Jurić / T. Petrović Čemeljić

Hrvoje Burić sa suradnicima pred novinarima (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Hrvoje Burić sa suradnicima pred novinarima (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Sindikati 3. maja i gradonačelnik igraju se građanima Rijeke, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvoje Burić, čelnik nezavisne liste Bura. Nepojmljivo je, kaže, da jedan sindikalist glasa za poskupljenje komunalne naknade, a koju će u konačnici moratiti plaćati i radnici 3. maja.

Vedran Sabljak, gradski vijećnik Stranke laburista i čelnik Sindikata Istre i Kvarnera glasao je za povećanje komunalne naknade kako bi građani Rijeke platili dug od 20 milijuna kuna komunalne naknade koju Uljanik grupa duguje gradu Rijeci, naglasio je Hrvoje Burić.

Nepojmljivo je da jedan sindikalist glasa za poskupljenje komunalne naknade, a koju će u konačnici moratiti plaćati i radnici 3. maja. "Isto tako zamjeramo i PGS-u i kolegi Nikoli Ivanišu, čija se stranka bori za opstojnost 3. maja, a i oni su glasali za povećanje komunalne naknade. To je licemjerno ponašanje i smatramo da su mogli biti makar suzdržani", istaknuo je.

"Pitam se gdje je potrošeno 70 milijuna kuna koje je Grad Rijeka uprihodovao od prodaje prostora u vlasništvu Grada Rijeke, kao i od stanova sa stanarskim pravom?", završio je Burić.

UPDATE: Reakcija Sabljaka i Hrvatskih laburista 

Na Burićeve izjave reagirala je stranka Hrvatskih laburista i Vedran Sabljak. "Da, digao sam ruku za povećanje komunalne naknade jer ona u Rijeci nije rasla od 2001. godine, a u tom razdoblju komunalni standardi su se povećali. Glasao sam i zbog toga što će povećanje komunalne naknade kućanstva maksimalno opteretiti s nešto više od 16 kuna", napisao je Sabljak.

Podsjeća i na činjenicu da je upravo Hrvoje Burić, "taj veliki borac za prava radnika 3. maja, svojevremeno kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke TIBO dopustio odlazak nekad moćnog proizvođača u stečaj, a da ni sekunde s pozicije prvog čovjeka NO nije ni pokušao spasiti tu tvrtku", naglasio je Sabljak.

"Nejasno je zašto je taj vijećnik u svoju priču o komunalnoj naknadi uključio i brodograđevne radnike 3. maja, ali pretpostavljamo s ciljem diskreditacije Sabljaka kao sindikalnog vođe koji je kao sindikalist i zaposlenik 3. maja jedan od predvodnika u borbi za očuvanje brodogradilišta i zaštite prava radnika u tom škveru", stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.

UPDATE 9.3.2019.: Reakcija zamjenika gradonačelnika Nikole Ivaniša

"Namirenje duga Grada Rijeke prema Republici Hrvatskoj preuzimanjen zgrada u kojima su sjedišta nekih državnih tijela od strane RH, vijećnik Hrvoje Burić doživljava i ocjenjuje sramotnim. Pri tome napada one koji u tome ne vide problem, nego rješenje određenoga problema", napisao je u svojoj reakciji na Burićevu konferenciju za medije zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Ističe kako on osobno nije sudjelovao u nastanku duga, ali kako se to mora riješiti. "Nekretninama u kojima imaju sjedišta i rade državni organi, da. Meni je to prihvatljiv način. Legalan, rekao bih i dosta bezbolan, s obzirom na ukupnu vrijednost nekretnina koje su u vlasništvu Grada Rijeke", smatra Ivaniš.

"Ovaj se Grad još uvijek ne vodi po modelu i na način kako to radi u Zagrebu Vaš mentor Milan Bandić, a Vi ga promovirate u Rijeci", poručuje Ivaniš Buriću i zaključuje kako se Rijeka vodi transparentno i zakonito.

Burić o komunalnoj naknadi, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.