Hrvatski radio

Radio Rijeka

Burni Zip - novoobilježeni ris na području Gorskoga kotara

01.04.2016.

16:32

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na planinskom području Burnog Bitoraja u noćnim satima 1. travnja, uhvaćen je mužjak risa težak 20 kilograma i procijenjene dobi dvije godine. Ris je uhvaćen u kaveznu zamku, a nakon obrade i mjerenja, pušten je s GPS/GSM ogrlicom koja će omogućiti praćenje njegova kretanja u idućih godinu dana.

Nakon toga ogrlica će automatski otpasti sa životinje, a dotad prikupljeni podaci dat će detaljan uvid u teritorij kretanja risa. Ris Burni Zip dobio je ime po području na kojem je pronađen - planini Burni Bitoraj, a nastavak Zip po sloganu Primorsko-goranske županije "Zeleno i plavo".

U veljači 2015. godine, na istom je području uhvaćen ris Goran Zip, čije je praćenje završeno u siječnju 2016. godine. Područje Gorskog kotara od nacionalnog je i europskog značaja za očuvanje risa i ostalih velikih zvijeri (medvjed i vuk). U akciji obilježavanja Burnog Zipa sudjelovali su istraživači Veterinarskog fakulteta iz Zagreba i Veleučilišta u Karlovcu, čuvari prirode Javne ustanova "Priroda" i djelatnik Hrvatskih šuma d.o.o. Uz telemetrijsko praćenje, u novije se vrijeme za praćenje pojavnosti i identifikaciju jedinki risa na području Gorskog kotara koriste i foto-zamke koje putem snimaka potvrđuju prisutnost ove tajanstvene mačke u našim šumama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.