Hrvatski radio

Radio Rijeka

Butković: Izgradnjom D403 i produbljenjem uz Brajdicu, Rijeka ide naprijed!

18.06.2020.

11:46

Autor: Neva Funčić / Branka Malnar

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Rijeci su na kontejnerskom terminalu na Zagrebačkoj obali potpisani 554 milijuna kuna vrijedni ugovori za izvođenje produbljenja morskog dna na terminalu Jadranska vrata te radove na državnoj cesti 403 od čvora Škurinje do luke Rijeka.

Radovi su u 85% iznosu sufinancirani bespovratnim EU sredstvima, a za dvije i pol godine će cesta D403 izravno povezati riječku luku s obilaznicom te ojačati riječki prometni pravac. Nije predizborni trik, ugovori o bespovratnoj potpori EU fondova potpisani su još u studenom 2018., a natječaj za izvođače objavljen je u prosincu prošle godine. Imamo sreću da na odabir HC-a nije bilo žalbi, pa danas možemo potpisati ove ugovore, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dodao je kako od sutra, kada krene izborna kampanja, više neće potpisivati ugovore. Istaknuo je kako je najvažnije da Rijeka ide naprijed, te da su trenutno na riječkom području aktivni investicijski projekti vrijedni 1,3 milijarde kuna, najviše ulaganja u lučku infrastrukturu. Državna cesta 403, iako duga samo 3,5 kilometra, bit će vrijedna čak 70 milijuna eura. Gradit će se u funkciji Zagrebačke obale, ali će sa spojem na Zvonimirovu ulicu Rijeka riješiti prometni problem zapadnog ulaza u grad. Nakon Pelješkog mosta, riječ je o najvećoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj, rekao je Butković te dodao kako je u tijeku više od 20 milijardi kuna vrijedan ininvesticijski ciklus u prometnu infrastrukturu.

I riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se složio da je riječ o generacijskom projektu i Butkoviću čestitao na uspjehu u dogovaranju potpore EU fondova. Nakon izgradnje D403, uz istočni izlaz preko D404, bit će na najbolji način rješeni istočni i zapadni prilaz centru grada, rekao je Obersnel te dodao da još peostaju radovi na pruzi prema Zagrebu.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić je najavio kako će 456 milijuna kuna vrijedne radove na izgradnji D403 izvoditi domaći konzorcij koji je okupio tri tvrtke: Kolektor, GP Krk i Euroasfalt. Rok za izgradnju je 2,5 godine, a početak se očekuje za mjesec dana. Cesta će ići gusto naseljenim kraškim terenom, pa računamo na strpljenje Riječana tijekom gradnje, rekao je Škorić.

Ravnatelj lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa je pak najavio kako u idućih pet godina očekuje 3,4 milijarde kuna ulaganja u Zagreb Deep Sea terminal, a dodatnim produbljenjem 430 metara Kostrenskog pristaništa na kontejnerskom terminalu Brajdica na dubinu od 16 i pol metara bit će omogućen prihvat kontejnerskih brodova sljedeće generacije, što će ubrzati protok roba između Azije i Europe. Radove vrijedne 78 milijuna kuna izvest će talijanska tvrtka NUOVA CO.ED.MAR S.r.l.

Poslušajte izjave ministra Butkovića, gradonačelnika Obersnela te direktora HC-a i ravnatelja Lučke uprave Rijeka:

Butković o riječkom prometnom pravcu, pripremila Neva Funčić

Obersnel o generacijskom projektu, pripremila Neva Funčić

Škorić o zahtjevnoj i skupoj cesti, pripremila Neva Funčić

Vukorepa o koncesionarima, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.